Delta i Stopp! Min kropp!-veckan, lokalt och digitalt!

Hur pratar vi samtycke, känslor och gränser med barn i föreningslivet? Den 20-26 september lyfter Rädda Barnen frågan om våld och sexuella övergrepp lite extra. Alla föreningar är välkomna att delta helt kostnadsfritt!

Sidan uppdaterades: 6 december 2022

När Rädda Barnen frågar barn uppger de ofta att de tycker att det pratas för lite om kroppen, gränser och känslor både hemma, på fritid och i skolan. Genom att lyfta frågan lite extra under en period vill vi att alla barn ska veta:

  • Vad som är okej och inte
  • Vem de kan prata med
  • Att det är ok att berätta
  • Att det aldrig är barns fel
  • Att alla barn har rätt att inte utsättas för våld och övergrepp


Vad kan du och din förening ta del av under veckan?

  • Nytt material riktat till föreningar för att prata med barn om kroppen, känslor och gränser.
  • Olika kunskapsseminarier till vuxna varje dag. Torsdagen den 24 september har temat Så skapar vi en trygg idrott och fritid. Det seminariet kan med fördel göras som en digital ledarträff!
  • Tips på aktiviteter för barn.

Anmäl intresse

På Rädda Barnens webbplats kan du anmäla din förenings intresse. Då skickar Rädda Barnen program och länkar när det närmar sig. Allt är kostnadsfritt och du och din förening väljer själva vad ni vill delta på. Anmäl intresse här

Ladda hem en affisch och sätt upp på anläggningen eller i klubbstugan Pdf, 245 kB.

Vad händer efter Stopp! Min kropp! - veckan?

Vill du och din förening jobba vidare efter Stopp! Min kropp! – veckan? Ta kontakt med din förenings idrottskonsulent.

Din förening kan:

använda Rädda Barnens checklista och prata om hur ni vill ha det i er förening. Hur är föreningens beredskap vid oro för ett barn eller om ett barn berättar om något de varit med om? Läs mer på Rädda Barnens webbplats

avsätta ett eller flera träningspass för att jobba med det nya materialet som handlar om hur du pratar med barn om kroppen, känslor, gränser. När du anmäler din förenings intresse att delta på Stopp! Min kropp! – veckan får du tillgång till materialet.

jobba med RF och SISU Idrottsutbildarnas stödmaterial om trygg idrott. Läs mer här

Sidan publicerades: 7 december 2021