Hem / Egna nyheter / Cykel- och aktivitetspark står klar i Vännäsby

Cykel- och aktivitetspark står klar i Vännäsby

Spöland Vännäs IF beviljades stöd från både arvsfonden på 2,5 miljoner kronor och RF-SISU Västerbotten under fjolåret. Den gångna helgen invigdes den nya cykel- och aktivitetsparken som äntligen står klar i Vännäsby.

– Det känns skönt att den äntligen står klar och i lördags när den invigdes kunde jag andas ut. Det känns otroligt kul att det blev så bra, säger Fredrik Lindén, från Spöland Vännäsby IF och initiativtagare till cykel- och aktivitetsparken.  

Fredrik Lindén, bosatt i Vännäsby, tyckte att det saknades en naturlig samlingsplats på orten. Han uppmärksammade att barn och unga i området byggde egna hopp och banor för cykel - och fick idén om att förverkliga tanken om en samlingsplats som skulle inspirera till aktivitet och rörelse.

– Jag har barn i aktiv ålder och sen har jag själv alltid hållit på med cykling. Jag byggde själv alltid banor när jag var yngre och tänkte att nu när jag har blivit vuxen, så kanske det är dags att bygga något större. Jag började höra mig för med barnen som cyklade i området om det fanns något intresse och på den vägen är det, säger Fredrik Lindén.

Inspirera till spontanidrott

Fredrik kontaktade kommunens föreningsutvecklare, Peter Lundström, för att höra hur möjligheterna såg ut. Tillsammans beslutade de sig för att söka bidrag via arvsfonden där syftet med projektet var att skapa en naturlig samlingsplats som skulle inspirera barn och ungdomar till rörelse och spontanidrott.

– Det är just det här spontana, om det är bra väder, att cykelparken ska bli den naturliga platsen för barn och unga att mötas på. Det här är ett alternativ för dem som inte håller på med bollsport till exempel. Här finns det kickbike, cykel samt skateboard och parken kan samla alltifrån 3-åringar till 15-åringar. Det blir en väldig bredd och en bra mix, säger Fredrik Lindén.

Viktigt med samlingsplatser

Fredrik Lindén, som även varit projektsamordnare för bygget av den nya parken, betonar vikten i att naturliga mötesplatser finns för barn och unga.

– Vår familj är hyfsat nyinflyttade till Vännäsby. Mina barn går till exempel i skolan i Umeå och det gör att de inte har den naturliga kompiskretsen i Vännäsby. Nu när cykelparken finns så träffar vi massa andra barn, vilket gör att det är lättare att träffa nya kompisar och även lättare för mig som vuxen att träffa andra föräldrar. I stället för att alla ska sitta hemma så samlas vi tillsammans, säger Fredrik Lindén.

Till hösten väntas även en rörelsebana med rörelserikedom i fokus stå klar i anslutning till cykelparken.

– Den kommer ligga i en angränsande yta till cykelparken. Man ska kunna sprida ut sig men det ska fortfarande vara en gemensam samlingsplats, säger Fredrik Lindén.