Hem / Egna nyheter / Årets idrottsförening i Västerbotten 2020 – Umeå Orienteringsklubb

Årets idrottsförening i Västerbotten 2020 – Umeå Orienteringsklubb

För sitt långsiktiga, gedigna utvecklingsarbete som dels resulterat i en bredare verksamhet inom föreningen och dels fått fler att spontant vilja rör på sig i naturen utses Umeå Orienteringsklubb till Årets förening 2020.

– Det känns oerhört ärofyllt att få ta emot det här priset, för det visar vilken stark förening vi är, och att det vi gör bidrar till ett bättre och mer rörelserikt Sverige, säger Kaisa Rooba, en av ledarna i klubben. 

Från 15 aktiva barn till 150

2011 hade föreningen cirka 15 aktiva barn och tre ungdomsledare. Idag har föreningen hela 150 barn som kontinuerligt deltar i aktiviteter och 23 ledare, där män och kvinnor har en lika självklar plats.

– Nyckeln till det är att vi valde att ställa om vår kurs i klubben och har prioriterat att både rekrytera nya och behålla våra aktiva och ledare. Vi har bland annat satsat på ett familjekoncept som varit väldigt lyckat och som gör att många nu söker sig till oss, säger Tjelvar Otterbjörk, ordförande i klubben.

Inspirerar till spontanidrott och aktivitet även utanför föreningen

Vid sidan av ett aktivt internt utvecklingsarbete har föreningen även genomfört många aktiviteter utanför föreningen, som bidrar till att ännu fler tycker att det är roligt att röra på sig i naturen. Bara under pandemiåret 2020 satte föreningen uppskattningsvis cirka 10.000 umebor och besökare i rörelse. Under parollen Naturpasset, som är Norrlands största motionsevenemang, står föreningen som initiativtagare till bland annat den populära cykelorienteringen Skoj på hoj. Sedan 15 år tillbaka ansvarar klubben även för att köra upp de populära vinterpromenadstigarna på Stadslidenområdet. Med egna skotrar och med hjälp av klubbens medlemmar som ideellt arbetande håller de ett cirka 25 kilometer långt nät av stigar öppna, så att hundägare och andra flanörer kan röra sig i skogen till fots oavsett hur mycket snö som fallit. Därtill samarbetar klubben med skolor i kommunen för att utveckla orienteringsundervisningen för skoleleverna. 

Kort och gott: En förening som engagerar och bidrar till folkhälsa, gemenskap och rörelseglädje i naturen!