Idrott hela livet med Guldstadens Boule Club

Genom att vara lyhörda och få medlemmarna att trivas erbjuder Guldstadens Boule Club rörelse, glädje och samhörighet – i hela livet.

Sidan uppdaterades: 8 december 2022

Sedan 1991, när föreningen grundades, har Guldstadens Boule Club erbjudit seniorverksamhet för äldre. Föreningen och föreningens idrottsplats, Sjungande Dalens boulehall, är ett viktigt nav och en betydelsefull mötesplats för medlemmarna.

– Vi försöker att lyssna på våra medlemmar, vad de vill ha och hur de vill ha det. Vårt mål är att de ska aktiveras, så vi justerar hela tiden utefter deras önskemål, säger Rolf Lindström, som är ordförande i Guldstadens Boule Club.

Varje måndag och fredag har föreningen fast tider att erbjuda sina medlemmar. På dagtid träffas de i boulehallen för att spela boule och socialisera sig.

– Vi har två pass på måndagar och ett pass på fredagar. Vi brukar vara 30–40 personer i hallen när vi samlas för att spela. Det blir en blandning av att spela och att umgås. Det är egentligen när de sitter ned och fikar som de lär känna varandra. Det är viktigt att alla ska trivas. I samband med våra arrangemang tar vi ofta pauser för att de ska hinna prata med varandra, säger Rolf Lindström.

”Medelåldern i föreningen är 75 år”

I nuläget har Guldstadens Boule Club 131 medlemmar, där 36 av dem är licenserade spelare. Det innebär att de deltar i distriktsmästerskap och seriespel. Flera av tävlingarna innebär en del resor, från Sundsvall till Kalix.

– Medelåldern i föreningen är 75 år. Jag skulle hämta en av medlemmarna som är 80 år gammal, han tillhör vårt serielag och vi skulle i väg på seriespel. I bilen utbrast han: ”Jag trodde aldrig att jag som 80-åring skulle packa min sportbag och åka ut på seriespel”. Det är häftigt att det faktiskt är möjligt, säger Rolf och fortsätter:

– Vi har också en 89-åring. Hon är helt otrolig på att spela. Hon är där varje måndag och fredag, det är hennes liv.

Föreningsidrott bidrar till glädje och mening

Föreningslivet har en stor betydelse, även för äldre. Det visar bland annat två forskningsrapporter där äldre inom föreningsidrotten upplevde minskad ensamhet och mer glädje och mening. Att få tränare, tävla och lära sig nya saker var några av värdena i rapporterna.

– Ja, det märks att det betyder mycket för dem att aktivera sig och umgås. En del lever ensamma och det här blir det deras enda umgängeskrets, säger Rolf.

Förutom måndag- och fredagsboule anordnar föreningen prova-på-boule två gånger per år, tre söndagar i rad. Föreningens befintliga medlemmar agerar då faddrar till de nya.

– Det är populärt. Då är det många nya som kommer och testar. Vi brukar spela igång ganska fort utan att gå igenom reglerna. Reglerna får komma på vägen, säger Rolf, som varit ordförande i föreningen i tre år.

– Jag älskar att jobba med folk. Jag har varit föreningsmänniska hela livet och är en som inte kan stå vid sidan och vara tyst, utan jag vill vara med och bidra. Jag tycker det är kul att vi växer och vi får gärna bli fler aktiva seniorer, avslutar Rolf.

Läs mer om idrottens förändringsarbete, Strategi 2025.

Här hittar du hela rapporten De äldre och föreningsidrotten av Susanna Geidne, Helena Ericson & Mikael Quennerstedt, Örebro Universitet (länk) Pdf, 2 MB.

Här hittar du hela rapporten Gåfotboll och föreningsidrott hela livet av Inger Eliasson, filosofie doktor och docent i pedagogik Pedagogiska institutionen och Idrottshögskolan Umeå universitet (länk) Pdf, 4 MB.

Här kan du läsa mer om Riksidrottsförbundets arbete med idrott 65+

För mer information kontakta:
William Grenholm, sakkunnig inom inkludering på RF-SISU Västerbotten, william.grenholm@rfsisu.se

Sidan publicerades: 30 november 2022