4000 volontärer under Rally Sweden

När snömolnen lagt sig och motorernas vrålande har tystnat kan vi summera vad Rally Sweden haft för betydelse för idrottsföreningarna i Västerbotten. Totalt deltog närmare 4000 volontärer från 65 föreningar.

Sidan uppdaterades: 2 december 2022

Första gången ett så stort arrangemang utförs är det svårt för alla inblandade att veta vad som kan förväntas, både för föreningar men även för arrangörerna. Volontärsarbetet var indelat i sektioner, en del som berörde serviceplatsen på Nolia, tre som berörde själva sträckorna. Säkerhetssektionen innehöll tävlingsfunktionärer, publiksektionen innefattade funktionärer som skötte om försäljning, entré och parkering, och skotersektionen – något som inte fanns på samma sätt i Värmland – hade cirka 250 volontärer vikta enbart för att hantera skotertrafiken.

RF-SISU Västerbotten med idrottskonsulenten Lisbet Olofsson i spetsen fungerade som ett nav där föreningar och arrangörer kopplades ihop. Avtalen slöts mellan Rally Sweden och föreningarna, och RF-SISU fungerade som en kontakt däremellan. För Lisbets del avslutades arbetet när tävlingen drog igång, men innan var kontakten med de olika ansvariga beställarna från Rally Sweden desto större.

– De ansvariga för de olika delarna – t ex säkerhet och publik – kontaktade mig med önskemål om hur många som behövdes till de olika sträckorna och mitt jobb blev då att koppla ihop föreningarna med Rally Sweden. 29 föreningar hade till slut kontrakt med Rally Sweden, och ytterligare 36 hade samarbeten med de föreningarna i sin tur, säger Lisbet. Det är något som är värt att ta med sig, att möjligheten finns för föreningar att ta hjälp av andra föreningar.

En del saker måste upplevas för att bli begripliga – det är först när bilarna drar förbi ute i skogen som man förstår vad rally handlar om. Men även den goda stämningen bland både besökare och publik måste upplevas på plats.

Vad har du fått för reaktioner från föreningarna?
– Innan rallyt var många lite undrande kring vad evenemanget innebar och sökte mycket information. Så här efteråt är reaktionerna från föreningarna framför allt – vi vill vara med nästa år, vi har börjat fråga folk redan nu! Och det är tacksamt att jobba när alla, både förare och publik, uppträder så trevligt, med idel glada miner, vinkningar och hejarop.

Hur påverkar volontärarbetet föreningarnas ekonomi?
– Det är såklart ett viktigt bidrag till föreningen om det behövs 100 personer under en dag vid en sträcka. En vanlig reaktion vi fått är att många hellre tillbringar en dag som delaktig i en världshändelse än att sälja saker för föreningen under en längre tidsperiod.

Har föreningarna själva kunnat påverka sina uppgifter?
– Rally Sweden ger vissa ramar, exempelvis att de står för försäljning under själva sträckorna, men om en byförening vill ta eget initiativ till försäljning på en byagård strax intill så är det något som uppmuntras. Ett annat roligt exempel var skoterföreningen som agerade som skotertaxi till en sträcka som var lite svår för publiken att nå till fots. Så det finns gott om möjligheter att ta bollen och springa.

Det var en lång process att skriva avtal med markägare för alla sträckor – hur har reaktionerna varit efteråt från markägarna?
– Den vanligaste reaktionen efteråt är att det var så välstädat och inte märktes att det hade pågått tävlingar – bara vägen fanns kvar! Ett gott betyg till både publik och volontärer.

Varför tycker du att föreningarna ska vara med nästa år?
– För glädjen att vara en del i ett större sammanhang – känslan av att det här vill jag vara med i, avslutar Lisbet.

Sidan publicerades: 2 december 2022