Hem / Program och föreläsare

Program och föreläsare

Ramprogram och föreläsare

Konferensen Idrott och Mångfald är tillbaka, denna gång i digital form. Temat är Transpersoners inkludering och under dagen kommer du som deltagare att få möjligheter att fördjupa dina kunskaper inom området.

Vi kommer att varva forskningsbaserad kunskap med personliga erfarenheter. Målet är att förmedla kunskap för att skapa förutsättningar för att alla ska känna sig välkomna inom idrotten.

Dagen leds av Mathilda Piehl, Sakkunnig hbtq & idrott, RFSL och Sofia B Karlsson, sakkunnig och utbildningsansvarig jämställdhet och inkludering, Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.

Programmet pågår från klockan 09.00 till 15.00, 9 februari 2021. Ur programmet:

FORSKNING: TRANSPERSONER OCH IDROTT

  • Mathilda Piehl, RFSL, Kommunikationschef och sakkunnig hbtq & idrott: Presenterar i sin föreläsning resultat ur rapporten Trans & Idrott – ingen ska lämnas utanför. Upplevelser och erfarenheter visar på ett stort utanförskap och att idrotten har en lång väg att gå innan alla kan vara med på lika villkor. I presentationen lyfts bland annat att transpersoner utesluts från idrott genom slentrianmässig könsuppdelning, inte deltar i idrott  på grund av osäkerhet kring omklädningsrum och känner oro för att inte bli bemötta på ett respektfullt sätt.

  • Håkan Larsson, GIH, Professor i idrott, inriktning utbildningsvetenskap: Problematiserar i sin presentation tävlingsidrottens könsuppdelning. Könsuppdelningen bygger på en binär syn på kön, nämligen att det finns två och att människor inte kan vara både och. Detta medför utmaningar – och ibland orättvisor – för transpersoner. Samtidigt bottnar könsuppdelningen i en annan rättviselogik, nämligen att flickor och pojkar, män och kvinnor ska kunna tävla på lika villkor. Hur kan idrottsledare navigera i frågor om kön, trans och jämställdhet?

  • Tommy Lundberg, Karolinska institutet, PhD universitetsadjunkt, Institutionen för Laboratoriemedicin, Avdelningen för klinisk fysiologi: Arbetar med forskning som fokuserar på arbetsfysiologi och reglering av skelettmuskelmassa och funktion i samband med träning, sjukdom och åldrande. Bland annat genomförs studier som undersöker muskelns anpassning till kombinerad styrke- och uthållighetsträning, effekter av anti-inflammatoriska läkemedel på muskeltillväxt och styrkeutveckling, samt åldersrelaterade förändringar i skelettmuskulaturen. Ett stort projekt följer även transpersoner som genomgår könsbekräftande hormonbehandling. Hos både transkvinnor och transmän studeras hur behandlingen påverkar bland annat muskelmassa, kroppssammansättning, styrka, hjärt-kärlfunktion samt diverse genuttryck i muskel, fett och hudvävnad. Tommy har publicerat en översiktsartikel om hur testosteronsuppressionen påverkar muskelmassa och styrka hos transkvinnor, och har anlitats som sakkunnig av bland andra World Rugby i frågor som rör transpersoners inklusion i idrotten.

ERFARENHETER FRÅN IDROTTEN

  • Mathilda Piehl leder samtal med fokus på transpersoners egna erfarenheter från idrotten. I panelen deltar Jonas Arvidsson (Transsammans), Leon Reuterström (ishockey) och Hannes Dunderberg (skateboard).

MÖJLIGGÖRANDE

  • Sofia B Karlsson, sakkunnig inkludering och jämställdhet på Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna, leder panelsamtal med Åsa Ekdahl (medicinska koordinator på Svenska gymnastikförbundet), Malin Träff (ansvarig barn- och ungdomsidrott på Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna), samt representanter från Göteborgs stad och Uppsala kommun.

INSPIRATIONSFÖRELÄSNING

  • Sam Larsson, ishockeyspelare: Sam tilldelades könet flicka vid födseln men kände sig redan i tidig ålder som kille. Sam kommer att berätta om sin utmanande och spännande resa som talangfull målvakt i ishockey som inkluderat spel i pojklag i Piteå och damlag i Skellefteå.


Klicka här för att komma till anmälan.