Värmlandsresan: Anrika idrottsskolan skapar rörelseglädje i Kristinehamn

I 72 år har idrottsskolan gett barn och ungdomar ett sommarlov fyllt med glädje, gemenskap och rörelse. En stor del i framgångsreceptet: välutbildade ungdomsledare.

Sidan uppdaterades: 1 december 2022

Säg idrottsskolan och många Kristinehamnsbor får minnen till barndom och sommarlov. I år går långköraren, som arrangeras av korpföreningen KFUM Ungdom och KFUM Kristinehamn, in på sitt 72:a år.

– Det nästan alltid någon som har varit med på idrottsskolan, eller har haft någon anknytning. Det tycker vi är jättekul, säger Rickard Muge, huvudansvarig ledare från KFUM Kristinehamn.

Vi möter honom och hans kollega Linda Källstrand, även hon huvudansvarig, strax innan öppningen av första dagen av idrottsskolan anno 2022, vid Kvarndammen i Kristinehamn.

Om bara en liten stund kommer området att fyllas av ett 160-tal glada barn och ungdomar.

– Det är lite nervöst, men också förväntansfullt i vår ledargrupp. Vi har några nya ledare, som fått höra genom andra att det här kommer bli väldigt roligt. Så det känns som alla ser fram emot starten, säger Rickard Muge, som precis har hållit en sista genomgång bland de 20-tal ungdomsledare som ska se till att skapa händelserika sommarlovsdagar i idrottsskolans regi.

Både Rickard Muge och Linda Källstrand betonar att just ledarna har en nyckelroll för hur deltagarna kommer att uppleva och minnas dagarna.

Satsning på ledarutbildning

För att ge en god upplevelse och ett säkert och bra arrangemang satsar KFUM därför på ledarutbildningar, bland annat i samverkan med RF-SISU Värmland.

– Vi har haft ett bra samarbete med RF-SISU genom alla år och fått ledarutbildningar. Som till exempel i går hade vi HLR-utbildning för alla ledarna. Vi har också haft arbetsmaterialet ”Wilda och Walter” genom RF-SISU. Det har gjort att vi har fått ett bra komplement till idrottsskolan eftersom det handlar om just rörelseglädje, berättar Linda Källstrand.

I idrottens utvecklingsarbete, det så kallade Strategi 2025, har ”Ett stärkt ledarskap” pekats ut som ett viktigt utvecklingsområde för svensk idrott. Det handlar bland annat om en målbild där ledarskapet är individanpassat och genomsyras av ett gott bemötande.

Att gott bemötande och värdskap har diskuterats bland idrottsskolans ledare märks tydligt. De välkomnar ”pirriga” barn, får dem att känna sig sedda och guidar dem till rätt grupper och kamrater på området.

Läs mer om utvecklingsresan ”Ett stärkt ledarskap” på rf.se

”Är ni taggade? JAAA!”

Peter Stevenson är idrottskonsulent i Kristinehamn för RF-SISU Värmland och har hjälpt KFUM ungdom att lägga upp en utbildningsplan, i strategi-2025-anda, för ledarna.

– Det är så kul att jobba med en förening som KFUM, som verkligen tar ledarskapsfrågan på allvar. De har som krav att ska du vara med som ledare under idrottsskolan, ja då ska du ha gått RF-SISU:s ledarutbildning. Jag tror att deras satsning på ledare har stor del i att det har här också har kunnat hålla på i så många år. Bra ledare bidrar till en bra upplevelse. Samtidigt blir det också en merit att ha gått utbildningen och jobbat under idrottsskolan, säger han.

När klockan slår 09.30 samlas alla förväntansfulla barn och ledare i grässlänten på området.

”Är ni taggade?”, frågar Rickard Muge barnen. Svaret är lika snabbt som självklart: ”JAAA!”. Och så är KFUM:s idrottsskola i Kristinehamn invigd ännu en gång.

Den här artikeln är en del i vår artikelserie Värmlandsresan. Läs mer om Värmlandsresan

Sidan publicerades: 14 juni 2022