Hem / Egna nyheter / Värdegrundsfrågor viktiga när hockeyn vill växa på tjejsidan

Värdegrundsfrågor viktiga när hockeyn vill växa på tjejsidan

När Värmlands ishockeyförbund anordnade sitt sommarläger i Munkfors stod inte bara ispass på schemat. Minst lika viktigt för att forma framtidens ishockeyspelare var teorilektionerna där fokus låg på värdegrundsfrågor.

– Det har varit en bra respons på upplägget. Dels från deltagarna själva men också från deras föräldrar.

Det säger Stefan Owesten, från Värmlands ishockeyförbund, som var med och arrangerade årets hockeyläger i Munkfors i början av augusti. Han beskriver vidare hur lägret funnits i olika skepnader under många år, men sedan 2016 riktar sig lägret till åldersgrupperna U14, U15 och U16.

Under lägerdagarna varvades ispass, fyspass och teori. Svenska ishockeyförbundet har som mål att, till år 2030, öka andelen tjejer inom sporten. Med bakgrund av den satsningen valde Värmlands ishockeyförbund att lyfta in en tydlig värdegrundsdel i sina teoripass under lägret.

Läs mer om svensk ishockeys dam- och flicksatsning 2021-2030

Fokus låg på teambuilding och samtal om Svenska ishockeyförbundets värdegrund, samt målet att få fler tjejer att söka sig till ishockeyn.

– Vi pratar om hur vi är i en grupp och hur vi förhåller oss till den ökade delen tjejer som kommer in i hockeyn, och hur man ska tänka för att vara en förebild, välkomnande och öppen i den dialogen, berättar Stefan Owesten.

RF-SISU Värmland genom idrottskonsulenterna Emma Gustafsson och Björn Adolfsson var på plats för att hålla i teoridelen. Emma Gustafsson beskriver uppdraget som kul och lärorikt – och något som går i linje med det jämställdhetsarbete som nu görs i hela idrottsrörelsen genom Strategi 2025.

– Inom idrotten så har vi en utvecklingsresa som heter ”En jämställd idrott” och det innebär att alla, oavsett kön, ska ha möjlighet att vara med och påverka och utöva idrott.

Idrottskonsulenterna ser fram emot att göra liknande uppdrag i andra förbund och i föreningar framöver.

– Vi på RF-SISU kan vara ett stöd i arbetet för en mer jämställd idrott. Bland annat genom det metodmaterial som vi använt under lägret, säger Björn Adolfsson.

Den här artikeln är en del i vår artikelserie Värmlandsresan. Läs mer om Värmlandsresan

Frågor?

Vill din förening eller ditt förbund göra ett liknande arbete? Kontakta er lokala idrottskonsulent för att höra mer om vilket stöd ni kan få. Till kontaktlista för idrottskonsulenter