Hem / Egna nyheter / Träning och tävling: Det gäller i distriktet just nu

Träning och tävling: Det gäller i distriktet just nu

Kommunala idrottsanläggningarna öppnas upp för gruppen födda 2002-2004.

I går informerade regeringen och Folkhälsomyndigheten om vissa lättnader i de restriktioner som gäller barn- och ungdomsidrotten. Ändringen innebär att det nu är möjligt för ungdomar i gymnasieåldern (2002-2004) att återuppta sina träningar i organiserad form, inomhus och utomhus.

Däremot gäller fortfarande det allmänna rådet till idrottsföreningar. Det innebär att idrottsföreningar när det är möjligt bör hålla träningar och andra aktiviteter utomhus och minimera antalet personer som närvarar samtidigt, eller på annat sätt undvika trängsel. Idrottsföreningar bör också avstå från att ordna eller delta i läger, matcher, cuper och andra tävlingar – med undantag för yrkesmässig idrott och enstaka tävlingar eller matcher för barn födda 2005 och senare. Ungdomar födda 2002-2004 får, enligt Folkhälsomyndigheten, alltså träna men inte tävla eller spela match, inte ens enstaka tävlingar eller matcher.

Läs mer på rf.se.

I dag på morgonen arrangerade vi på RF-SISU Värmland ett möte för alla kultur- och fritidschefer i distriktet. Kultur- och fritidscheferna enades där om följande:

  • Tidsperiod
    De nya restriktionerna gäller från måndagen den 8 februari till söndag den 28 februari. Beslutet kan omprövas och förlängas eller justeras utifrån den aktuella smittspridningen.
  • Matcher
    Matchspel mot lag från andra kommuner är inte tillåtet för någon ålderskategori. Åldersgruppen 2005 och yngre har möjlighet att spela internmatcher inom föreningen eller mot andra lag inom kommunen om den möjligheten erbjuds. RF-SISU Värmland tillsammans med kommunerna har en förhoppning om att enstaka matcher ska kunna genomföras över kommungränserna från den 1 mars. Men detta beror givetvis på aktuellt smittläge. Vi återkommer med information så fort vi vet mer. Ungdomar födda 2002-2004 får, enligt Folkhälsomyndigheten, alltså träna men inte tävla eller spela match, inte ens enstaka tävlingar eller matcher.
  • Håll i, håll ut och håll avstånd
    Även om vi får möjlighet att öppna upp för mer verksamhet så får vi vara ödmjuka inför att smittspridningsläget snabbt kan förändras och i och med det ge ändrade förutsättningar. Så både vi och kommunerna uppmanar er till att fortsatt hålla i, hålla ut och hålla avstånd.

Stöd och hjälp

Inom idrottsrörelsen får vi hjälpas åt för att underlätta att ta kloka beslut utifrån restriktionerna och respektive idrott.

Frågor kan ni ställa till:
✔️Era respektive förbund med idrottsspecifika frågor.
✔️Era respektive kommuner eller annan hyresvärd med frågor om vad som gäller i de idrottsytor som ni nyttjar.
✔️Allmänna frågor om Covid -19 och idrott kan ni ställa till This is a mailto link
✔️Om ni önskar bolla eller sortera era frågor kan ni kontakta er idrottskonsulent på RF-SISU Värmland.
✔️ Följ Riksidrottsförbundets uppdateringar här.