Hem / Egna nyheter / Sommarkul i Sunne sänker trösklar till idrotten

Sommarkul i Sunne sänker trösklar till idrotten

Gratis prova-på-aktiviteter för barn och unga gav försmak av föreningslivet.

I juli månad arrangerades för andra året i rad Sommarkul i Sunne.

Sommarkuls ledare turnerade återigen runt i kommunens kyrkbyar och erbjöd barn och unga kostnadsfria fritidsaktiviteter i form av lek och prova-på-verksamhet, i samarbete med det lokala föreningslivet.

– För vår del handlar det om att försöka sänka trösklarna till idrotten. Barnen får under lättsamma former stifta bekantskap med olika idrotter och föreningar, säger Peter Lindgren, idrottskonsulent på RF-SISU Värmland som är en av initiativtagarna till Sommarkul.

Inkluderande idrott för alla

I idrottsrörelsens Strategi 2025 har ”Inkluderande idrott för alla” valts ut av förbunden som ett prioriterat område, en så kallad utvecklingsresa.

Läs mer om Strategi 2025 och Inkluderande idrott för alla

2025 ska medlemmarna i idrottsrörelsen spegla hela befolkningen i Sverige. Möjligheten att träna, tävla och engagera sig i en förening är till exempel inte beroende av individens ekonomiska förutsättningar eller var hen bor.

– Genom initiativ som Sommarkul kan vi förhoppningvis bidra till ökad inkludering, att steget till föreningsledd verksamhet inte känns allt för stort om du fastnat för någon idrott du testat under sommaren, säger Peter Lindgren.

"Alla leenden, det är underbart"

Att Sommarkul varit viktigt för deltagarna, står helt klart när huvudledarna Nellie Nordqvist och Anna Skol Niklasson beskriver hur veckorna varit.

– En del av barnen är på plats innan vi är där. Alla leenden, det är underbart, säger Nellie Nordqvist och får medhåll av sin kollega:

– Man ser ju att för en del barn så är det här en aktivitet som har med deras sommar att göra. När de tänker på sommaren så tänker de på Sommarkul. Och som Nellie sa, de kommer dit innan vi kommer och står och väntar. De säger också att det betyder mycket för dem. 

Den här artikeln är en del i vår artikelserie Värmlandsresan. Läs mer om Värmlandsresan

Fakta: Sommarkul i Sunne

Gratis fritidsaktiviteter för barn och unga i Sunne, Lysvik, Gräsmark, Västra Ämtervik och Östra Ämtervik.

Arrangörer är Sunne kommun, Fryksdalens Sparbank, RF-SISU Värmland, Helmia, Fritidsbanken Sunne och Sunne pastorat.

Vill du veta mer? Kontakta idrottskonsulent Peter Lindgren på This is a mailto link eller 010-476 47 30.