Hem / Egna nyheter / Se videomötet i efterhand: Så påverkas idrotten av nationella allmänna råden från 14/12

Se videomötet i efterhand: Så påverkas idrotten av nationella allmänna råden från 14/12

Ta del av inspelning av informationsstunden om de nationella allmänna rådens påverkan på idrottsrörelsen.

 

Missade du vår informationsstund om de nationella allmänna råden? Ta del av inspelningen från den digitala träffen torsdag 10/12.

Klicka här för att ta del av presentationen i PDF-format.

I korthet: Så påverkas idrotten

Folkhälsomyndighetens nya nationella allmänna råd gäller i hela landet från den 14 december. Var och en har ett ansvar för att skydda sig själv och andra mot smittspridning, och verksamheter – som idrotten –  ska vidta lämpliga åtgärder för att undvika smittspridning.

Vissa av råden gäller specifikt för idrottsrörelsen och innebär att personer födda 2004 eller tidigare kan träna på ett sätt som minimerar risken för smitta om de:

  1. håller avstånd till varandra,
  2. inte delar utrustning med varandra,
  3. när det är möjligt genomför aktiviteten utomhus,
  4. undviker gemensamma omklädningsrum,
  5. reser till och från aktiviteten individuellt,
  6. utför aktiviteten i mindre grupper.

Personer som är födda 2004 eller tidigare bör förutom ovanstående även avstå från att delta i läger, matcher, cuper och tävlingar. Föreningar bör avstå från att ordna eller delta i sådan tävlingsverksamhet.

Mindre grupper bör förstås utifrån regeringens budskap om att begränsningen av allmänna sammankomster och offentliga tillställningar till åtta personer är normerande även för andra grupper. Föreningar bör se åtta personer som en riktlinje för grupper av personer födda 2004 eller tidigare.

Liksom tidigare får personer som ägnar sig åt yrkesmässig idrott även från den 14 december fortsätta träna och tävla. Barn födda 2005 och senare kommer fortsatt få träna och även delta i enstaka matcher och tävlingar. För den åldersgruppen gäller villkoren att träna utomhus när det är möjligt och att undvika trängsel. RF kommer att återkomma med förtydligande om hur begreppet enstaka matcher och tävlingar bör tolkas.

Till Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd

De nya nationella allmänna råden ersätter från den 14 december de lokala allmänna råden som gällt i landets samtliga regioner.

Frågor

Inom idrottsrörelsen får vi hjälpas åt för att underlätta att ta kloka beslut utifrån restriktionerna och respektive idrott.

Frågor kan ni ställa till:
✔️Era respektive förbund med idrottsspecifika frågor.
✔️Era respektive kommuner eller annan hyresvärd med frågor om vad som gäller i de idrottsytor som ni nyttjar.
✔️Allmänna frågor om Covid -19 och idrott kan ni ställa till This is a mailto link
✔️Om ni önskar bolla eller sortera era frågor kan ni kontakta er idrottskonsulent på RF-SISU Värmland.
✔️ Följ Riksidrottsförbundets uppdateringar här.

Håll i, håll ut och håll avstånd

Idrottsrörelsen i Värmland har tagit ansvarsfulla beslut och ställt upp på ett fantastiskt sätt under pandemin. Vi vill rikta ett stort tack till alla föreningar, ledare och medlemmar. Vi är fortsatt i ett skarpt läge eftersom smittspridningen ökar i länet och landet.

Vi behöver fortsatt ta ett stort gemensamt ansvar i att följa de skarpa allmänna råden. Vi som älskar rörelseglädjen, gemenskapen och spänningen som idrottsrörelsen skapar, kan göra skillnad. För att vi ska kunna träna och tävla, som vi önskar i framtiden, behöver vi nu mer än någonsin ta gemensamt ansvar som individer, föreningar och förbund.

Nu ser vi till att hjälpas åt att hålla i, hålla ut och hålla avstånd!