Hem / Egna nyheter / ”Matchen mot viruset är den viktigaste”

”Matchen mot viruset är den viktigaste”

RF-SISU Värmlands distriktsidrottschef Thomas Sundenhammar och ordförande Kicki Johansson kommenterar de skärpta restriktionerna för idrottsrörelsen i länet.

– Föreningarna i Värmland har varit duktiga på att ställa om verksamheten under pandemin. Nu skärps restriktionerna ytterligare, men jag är trygg med att värmländsk idrottsrörelse kommer att ta fortsatt stort ansvar och följa de nya lokala allmänna råden, säger distriktsidrottschef Thomas Sundenhammar.

De nya restriktionerna innebär bland annat att all idrottsverksamhet för personer födda tidigare än 2005 inte bör genomföras. Beslutet gäller till att börja med fram till och med 10 december och kan komma att förlängas.

– Vi har sett hur smittspridningen ökat i länet och också följt utvecklingen där grannregioner fått skärpta krav. Så dagens besked var väntat. Vi har försökt att förbereda specialdistriktsförbunden för det här scenariot och hoppas och tror att föreningarna nu snabbt kommer anpassa sin verksamhet. Att idrotta är viktigt, men matchen mot viruset är den viktigaste, säger Thomas Sundenhammar.

Oro för långsiktiga effekter

RF-SISU Värmlands ordförande Kicki Johansson känner oro för de långsiktiga effekter en längre nedstängning skulle kunna få, inte bara fortsatt ekonomiskt för föreningarna – utan också i ett större perspektiv vad gäller den värmländska folkhälsan.

– Värmland är ett riktigt idrottslän och idrottsrörelsen är en motor för folkhälsa. Att få idrotta i förening, känna gemenskapen och ha en meningsfull fritid betyder så mycket för livskvaliteten. Och nu stängs delar av den möjligheten, säger hon.

Viktigt med det egna ansvaret 

Kicki Johansson uppmanar också föreningsmedlemmar att kraftsamla, hålla modet uppe och stötta varandra extra mycket under den närmaste tiden. Hon understryker också vikten av att alla nu tänker till extra kring sitt personliga ansvar.

– Försök att hålla kontakten genom de digitala möjligheter som finns och se till att motionera på egen hand i den mån det går utifrån de nya allmänna råden. Det är en utmanande tid för alla inom idrottsrörelsen. Men var och en av oss, förtroendevalda, ledare, aktiva och föräldrar måste nu ta ett ännu större personligt ansvar för att hålla ned smittspridningen. Håll i, håll ut och håll avstånd.

Frågor?
Thomas Sundenhammar, distriktsidrottschef, 010-4764712, This is a mailto link

Lars Andersson, verksamhetschef Idrotten och samhället, 010-4764703, This is a mailto link