Karlstadelever manifesterar för rörelseglädje

På fredag 23/9 är hela mellanstadiet i Karlstad kommun inbjudna att delta i Idrottens dag, vid Solstadens sportcenter. Lek, rörelse och idrott och de positiva effekter det för med sig på både hälsa och skolresultat är i fokus.

Sidan uppdaterades: 1 december 2022

I dag når bara 44 procent av pojkarna och 22 procent av flickorna i Sverige den rekommenderade nivån av 60 minuters fysisk aktivitet om dagen. Idrottsrörelsen vill, med skolans hjälp, förändra det.

– Idrottens dag är viktig för att lyfta behovet av daglig fysisk aktivitet och att tillsammans stå upp för barns rätt till idrott och hälsa. Vi ser fram emot en förmiddag med massa rörelseglädje tillsammans med eleverna, säger Malin Elfman, idrottskonsulent vid RF-SISU Värmland och projektledare för Idrottens dag Karlstad.

En del av European Week of Sport

Riksidrottsförbundet är huvudarrangör av Idrottens dag, tillsammans med samtliga 19 RF-SISU distrikt. Initiativet är också en del av EU-projektet European Week of Sport vars mål är att få hela Europa i rörelse.

– Idrottens dag bygger viktiga broar mellan barn, skola och idrottsrörelsen och förutom aktiviteterna under European week of sport så pågår Rörelsesatsning i skolan under hela året. Det är en satsning för att hjälpa skolan med verktyg för daglig rörelse och för att nå de barn som är minst aktiva och som ännu inte hittat glädjen med idrott, säger Malin Elfman.

Ordförande Björn Eriksson på besök

I Karlstad är Idrottens dag också en del av Idrottsfestivalen, invigningsveckan (20-24 september) av de nya idrottsanläggningarna i kommunen. Eleverna kommer därför inte bara att få möjlighet att testa rörelsebanor, utan också få bekanta sig med de nya idrottsanläggningarna och föreningarna som huserar där.

Riksidrottsförbundets och SISU idrottsutbildarnas ordförande Björn Eriksson kommer att vara på plats under fredagen för att delta under Idrottens dag.

– Vi ser fram emot att tillsammans med kommunen få visa Björn de nya anläggningarna och prata om vilken viktig betydelse de kommer att få för möjligheten till rörelse och folkhälsa i Karlstad, säger Malin Elfman.

Sidan publicerades: 20 september 2022