Känslosam resa i Förintelsens spår

RF-SISU Värmland i förstudieresa inför kommande satsning på demokrati- och värdegrundsfrågor.

Sidan uppdaterades: 1 december 2022

2011 gjorde RF-SISU Värmland en värdegrundssatsning med ett gäng unga ledare. Satsningen gick ut på att deltagarna efter en utbildning och studieresa till Auschwitz kunde komma ut till idrottsföreningar för att föreläsa och utbilda om värdegrund och allas lika värde.

Denna vecka är vår idrottskonsulent Patrik Norlin på en förstudieresa i östra Polen tillsammans med representanter för ABF Värmland, Svenska Kyrkan och Byggnads Örebro-Värmland för att undersöka och utvärdera resmål till en eventuell ny resrutt.

RF-SISU Värmlands mål är att framöver göra en liknande ledarsatsning som den 2011.

– Värdegrunds- och demokratifrågor är alltid aktuella. Men kanske särskilt nu i den skakiga omvärld vi lever i, säger Patrik Norlin.

Erika Bergkvist, som var en av deltagarna i satsningen 2011 jobbar numera som verksamhetsledare på ABF, berättar:

– Min första resa i Förintelsens spår som jag tack vare mitt engagemang inom idrotten fick göra då i januari 2011 var startskottet för en resa som pågår än i dag för min del. Jag blev så intresserad och insåg på riktigt vikten av ett demokratiskt öppet samhälle att jag började bilda mig i ämnet. Några år senare fick jag jobb på ABF Värmland och blev delvis ansvarig för Polenresorna vi arrangerar. Min förhoppning är att våra resor i Förintelsens spår ska bilda i vad som kan ske när ett samhälle slutar vara demokratiskt och främlingsfientlighet breder ut sig.

Under måndagen var det ett bland annat en promenad längs ”suckarnas allé” till Umschlagplatz som var tågstationen som ledde från Warszawas ghetto till förintelselägret i Treblinka.

– Tisdagen började med ett besök på det gamla förintelselägret i Treblinka och under eftermiddagen åkte vi tillbaka till Warszawa och besökte det som finns kvar av muren som omringade ghettot, säger Patrik Norlin som beskriver resan som mycket känslosam:

– Det är en omtumlande upplevelse som är svår att greppa och sätta ord på. Jag hoppas att vi får möjlighet att göra en ny satsning med unga ledare framöver, säger Patrik Norlin.

Text: Patrik Norlin

Är du som idrottsledare eller din idrottsförening intresserad av att göra en liknande resa?

Vi är i ett tidigt planeringsstadie men tar gärna emot intresseanmälningar redan nu. För mer information, kontakta distriktsidrottschef Thomas Sundenhammar på thomas.sundenhammar@rfsisu.se eller 010-476 47 12

Sidan publicerades: 7 oktober 2022