Hem / Egna nyheter / Idrottsungdomar pratar värdegrund – med hjälp av Zlatan-filmen

Värmlandsresan: Idrottsungdomar pratar värdegrund – med hjälp av Zlatan-filmen

RF-SISU Värmland bjöd cirka 160 idrottsungdomar i Värmland på sportbion ”Jag är Zlatan”. Föreningarna fick chansen till en kul och kostnadsfri biokväll som nu efterföljs av viktiga reflektioner i laget eller träningsgruppen.

– Vi tror att det här är ett bra sätt att lyfta diskussioner om idrottens värdegrundsfrågor, säger Adi Šahdomerović Svärd, projektledare inkludering på RF-SISU Värmland.

Att modernisera medlemskapet, till exempel genom att hålla föreningsmöten och utbildningar i nya forum och på nya sätt, beskrivs som en viktig del i utvecklingsresan ”Den moderna föreningen engagerar” inom idrottens Strategi 2025. Det handlar om att förenkla för den ideella ledaren, för att i längden också kunna öka möjligheten till engagemang.

Läs mer om utvecklingsresan "Den moderna föreningen engagerar", på rf.se

"Två flugor i en smäll"

Som idrottens studieförbund letar RF-SISU-distrikten hela tiden efter nya och moderna utbildningsmetoder inom just folkbildningen, särskilt för att attrahera den yngre målgruppen. Nyligen tog RF-SISU Östergötland fram konceptet Sportbio, som sedan spridit sig bland övriga distrikt i landet.

– Det var jättekul att få testa det här i Karlstad och Värmland. Vi såg det verkligen som ”två flugor i en smäll”. Ungdomarna fick en kul biokväll med sina kamrater och ledare, samtidigt som de också fick diskutera viktiga värdegrundsfrågor kopplat till filmen och idrotten i stort. Och nu fortsätter de arbetet på hemmaplan. Vi hoppas att det här kan fortsätta vara ett sätt som vi arbetar med folkbildning framöver, säger Adi Šahdomerović Svärd.

Filmen ”Jag är Zlatan” är en högaktuell och intressant skildring av en av våra största idrottare. I konceptet Sportbio bjöd RF-SISU Värmland lag och träningsgrupper i distriktet, oavsett idrott med aktiva födda 2003–2009 plus ledare, på en kostnadsfri biokväll i Karlstad den 14 juni. Sex stycken föreningar (IFK Skoghall Dam, FBK Karlstad Fotboll, Karlstad Fotboll, Hultsberg IBF, KRP United) nappade på erbjudandet.

Fortsätter arbetet på hemmaplan

Ungdomarna såg filmen tillsammans och efteråt reflekterade de kort i salongen över filmens innehåll. Efter bion fick laget med sig material att arbeta med på hemmaplan i så kallad lärgruppsform. Denis Hamzic, ledare i Skoghall IF Dam, menar att det var ett intressant sätt att ta sig an värdegrundsfrågor – som annars kan vara svårt att få tid för innan eller efter match och träning.

– Vi är ett lag med många spelare, drygt 30 stycken tjejer i 13-årsåldern, och med olika ambitionsnivåer på dem som är med. Vissa ska bli proffs och vissa spelar fotboll för att det är kul och kompisarna är där. Och då är det viktigt att vara inkluderande i laget, så att alla får vara med oavsett hur duktiga de är, säger han.

Den här artikeln är en del i vår artikelserie Värmlandsresan. Läs mer om Värmlandsresan