Hem / Egna nyheter / Idrottens dag 2020: Värmländska skolor står upp för barns rätt till idrott och hälsa

Idrottens dag 2020: Värmländska skolor står upp för barns rätt till idrott och hälsa

Fredagen 25 september 2020 arrangerar Riksidrottsförbundet Idrottens dag i skolor över hela Sverige. I Värmland deltar drygt 1500 elever för att manifestera för rörelseglädje.

Idrottens dag ska inspirera till rörelse lyfta upp frågan om fysisk aktivitet på agendan. Därför vill RF-SISU Värmland, som lokal arrangör i länet, att så många barn som möjligt under samma dag, ska delta i minst 120 minuters fysisk aktivitet.

I hela Sverige deltar över 200 skolor och Värmland representeras av cirka 1500 elever genom Kyrkebyskolan, Agnetebergsskolan och Styckåsskolan i Arvika, Lillängsskolan på Hammarö och Hierneskolan, Gunnarsbyskolan, Adolsfors skola och Gärdesskolan i Eda.

– Tillsammans står vi upp för alla barns rätt till idrott och hälsa. Det är en kul möjlighet att tillsammans med skolor över hela Europa visa att vi uppmuntrar till lek, rörelse och idrott. Men också visa på alla positiva effekter det för med sig på både skolresultat och hälsa, säger Jörgen Nordmarker, projektledare för Idrottens dag på RF-SISU Värmland.

Målet: ”Fler ska kunna och vilja idrotta hela livet”

Vi vet i dag att fysisk aktivitet är bra för barns välmående, skolresultat och hälsa. Samtidigt visar forskning också att barn och unga rör sig alldeles för lite.

I dag når bara 44 procent av pojkarna och 22 procent av flickorna den rekommenderade nivån av 60 minuters fysisk aktivitet om dagen. Idrottsrörelsen vill, med skolans hjälp, förändra det. Under Idrottens dag eleverna kommer eleverna på Kyrkebyskolan och Lillängsskolan bland annat få utmana hela kroppen i olika rörelsebanor och lära sig om nyttan av allsidig träning.

– Vi vill höja kunskapen om barns idrottande och bygga broar mellan skolan, barnen och idrottsrörelsen. Målet är att fler ska kunna och vilja idrotta hela livet, säger Jörgen Nordmarker.

På grund av corona har Riksidrottsförbundet valt att ställa in samtliga offentliga evenemang inför årets Idrottens dag. Årets dag sker därför endast på skolor runt om i landet inom ramen för ordinarie verksamhet, med många försiktighetsåtgärder på plats.

Riksidrottsförbundet är huvudarrangör av Idrottens dag, tillsammans med RF-SISU distrikt på respektive ort. Initiativet är en del av European School Sports Day och EU-projektet European Week of Sports, vars mål är att få hela Europa i rörelse. Sammanlagt deltar minst 28 länder med olika evenemang.

För mer information om Idrottens dag i Värmland. Kontakta:

Jörgen Nordmarker, projektledare, This is a mailto link eller 010-476 47 32