Hem / Egna nyheter / Fortsatt stopp för match och tävling i Värmland

Fortsatt stopp för match och tävling i Värmland

Smittskydd Värmland ger rekommendation till idrottsföreningar i Värmland att avvakta enstaka matcher och tävlingar utomhus för barn födda 2002 eller senare.

Den 28 april beslutade Folkhälsomyndigheten om en ändring i de allmänna råden för idrott, kultur och fritid i Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd (HSLF-FS 2020:12) om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19.

Ändring i Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd (HSLF-FS 2020:12) om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19.

Ändringen innebär att enstaka matcher eller tävlingar får genomföras utomhus, för barn och unga födda 2002 eller senare, under vissa förutsättningar:

  • För lagidrotter gäller maximalt en match eller tävlingsdag per lag och vecka.
  • För individuella idrotter gäller maximalt en match eller tävling omfattande en tävlingsdag per utövare och vecka.
  • Dessutom gäller, att matchen eller tävlingen bör genomföras lokalt eller annars med ett begränsat resande.

Utifrån det allvarliga läge som råder i Värmland med hög smittspridning i samhället, även bland barn och ungdom, samt hög belastning inom hälso- och sjukvård, rekommenderar Smittskydd Värmland att föreningar som bedriver idrotts- och fritidsaktiviteter avvaktar med att arrangera spel av enstaka matcher eller tävlingar för barn och unga – även om de sker utomhus.

Rekommendationen gäller till och med den 16 maj. Om inget oförutsett inträffar, har inte Smittskydd Värmland för avsikt att förlänga denna rekommendation. Läs Smittskydd Värmlands rekommendation i sin helhet.

”Vet att våra föreningar fortsatt kommer att ta stort ansvar”
Distriktsidrottschef Thomas Sundenhammar kommenterar rekommendationen.

– Ett tråkigt besked att få. Jag vet att många barn, ungdomar och ledare gladdes åt nyheten i onsdags och såg fram emot att få börja tävla igen. Nu får vi inom värmländska idrotten tyvärr vänta lite till. Samtidigt respekterar vi givetvis Smittskydd Värmlands rekommendation och jag vet att våra föreningar fortsatt kommer att ta stort ansvar för att hålla ned smittspridningen.

I dialog med Smittskydd Värmland har RF-SISU Värmland påtalat hur betydelsefull idrottsrörelsen är för barn och ungdomar i distriktet. Även om läget i samhället är allvarligt så är det viktigt att barn och unga får komma till sin träning, men också får möjlighet till tävling som vi vet är en motivationsfaktor.

– Vi känner att smittskydd delar vår uppfattning och att de vill, så fort smittspridningsläget tillåter, öppna upp för möjligheten till enstaka match och tävling utomhus. Förhoppningsvis blir detta den 17 maj. Dagens besked blev ett bakslag, men nu gäller det att vi tillsammans inom idrotten ser till att hjälpas åt att hålla motivationen uppe, säger distriktsidrottschef Thomas Sundenhammar.