Folkbildning ökar inkluderingen i ridklubben

Färjestads ridklubb satsar på att lära medlemmarna teckenspråk och tecken som stöd.

Sidan uppdaterades: 1 december 2022

I utkanten av stadsdelen Färjestad i Karlstad, alldeles intill travbanan och ishallen, huserar Färjestad Ridklubb. Föreningen beskriver sig som en plats där alla är välkomna.

– Vi vill vara en inkluderande förening, säger styrelsemedlemmen Veronica Larsson.

Mot bakgrund av målet att vara en öppen och välkomnande klubb kontaktade Veronica Larsson i våras Sofie Lindén, idrottskonsulent på RF-SISU Värmland.

Uppstart av lärgrupper

I föreningen finns nämligen ett antal medlemmar som använder teckenspråk och tecken som stöd i sin kommunikation och nu ville föreningen bli bättre på att möta de medlemmarnas behov.

– Veronica frågade mig “hur går vi vidare om vi vill utbilda vår förening i teckenspråk?”, säger Sofie Lindén.

Lösningen blev att starta upp ett antal lärgrupper. Lärgruppen är den vanligaste verksamhetsformen när föreningar och RF-SISU samverkar inom idrottsrörelsens folkbildning. Det är ett väldigt enkelt sätt att utvecklas gemensamt inom föreningen.

Läs mer om lärgrupper

En lärgrupp kan nästan utgå från vilket tema som helst och den passar för föreningens alla medlemmar. I det här fallet var temat självklart: teckenspråk och tecken som stöd.

Under ett antal månader får nu medlemmarna möjligheten att lära sig teckenspråk genom lärgruppsledaren och teckenspråkspedagogen Mikael Eskolin.

”Otroligt kul att de vill vara i framkant”

Deltagarna stöttar och lär av varandra och kunskapen kan sedan användas direkt ute i verksamheten.

– Det här är en del i att vi kan inkludera alla våra medlemmar och kommunicera på ett annat sätt så att ingen blir utanför, säger Veronica Larsson.

Sofie Lindén känner en stolthet att få samverka med föreningen, genom folkbildning som verkligen gör skillnad för medlemmarna.

– Det känns otroligt kul att de vill vara i framkant i just den här frågan.

Vill din förening veta mer om möjligheterna med idrottens folkbildning? Kontakta er lokala idrottskonsulent för mer information.

Sidan publicerades: 17 oktober 2022