Få värmländska kommuner har gjort analys över tillgången till idrottsytor

Endast fyra av 15 kommuner i Värmlands idrottsdistrikt har en aktuell analys över tillgången av idrottsytor. Det visar en färsk undersökning från Riksidrottsförbundet.

Sidan uppdaterades: 8 december 2022

Det är i en nyligen genomförd kommunundersökning som Riksidrottsförbundet bland annat har frågat landets kommuner om de har analyserat tillgången till idrottsytor. För Värmlands del visar enkäten att endast fyra av de 15 svarande kommunerna har en sådan analys.

Se hur kommunerna har svarat. Klicka här för att ladda ned Excelfil

Tidigare i vår publicerade Riksidrottsförbundet rapporten Över stock, snö och sarg - Anläggningssituationen i Sverige för att belysa för hur föreningslivet upplever den plats de idrottar på. Resultatet där visade bland annat att 45 procent av de svarande värmländska föreningarna upplever ett stort renoveringsbehov på den anläggning där de bedriver sin verksamhet.

– Tillgången till idrottsytor är avgörande för en idrottsförening som ska kunna ta emot och aktivera barn och unga, främja folkhälsa samt skapa möten och gemenskap. Så att så få värmländska kommuner gjort en analys över sina ytor rimmar illa med de behov som föreningarna ger uttryck för, säger Lars Andersson, verksamhetschef för Idrotten och samhället på RF-SISU Värmland.

Årets kommundundersökning visar också att nio av 15 svarande kommuner i distriktet Värmland har gjort en analys eller tagit fram en plan för större renoveringsbehov som sträcker sig tre år framåt eller längre.

– Idrotten får inte glömmas bort i samhällsplaneringen. Det kommer bli kostsamt både för individ och folkhälsa i stort. Så jag hoppas att alla kommuner ser ett värde i att säkra tillgången till idrottsmiljöer genom tydliga planer för nyinvesteringar, samt drift och underhåll av befintliga ytor, säger Lars Andersson.

Om undersökningen

Kommunundersökningen genomförs årligen av Riksidrottsförbundet. Årets kommunstudie genomfördes mars-maj 2022 och skickades ut till samtliga kommuner i Sverige. 82 procent av kommunerna (239 av 290) svarade på enkäten. Enkäten består av ett 30-tal frågor som bland annat rör områdena: föreningsbidrag, utvecklingsplan/lokalförsörjningsplan för idrottsanläggningar, analys av tillgången till idrottsytor samt analys eller plan gällande större renoveringsbehov.

Frågor?
Lars Andersson, verksamhetschef RF-SISU Värmland, 010-476 47 03

För frågor som rör fakta och enkätsvar i rapporten kontakta
Jonnie Nordensky
Projektledare Plats för idrott
08-699 62 14

Sidan publicerades: 1 september 2022