Hem / Bidrag och stöd / Coronapandemin / Så jobbar RF-SISU Sörmland i coronatider

Så jobbar RF-SISU Sörmland i coronatider


RF-SISU Sörmland jobbar på som vanligt, fast i annorlunda former. Här nedan får du svar på hur läget ser ut just nu och vilka insatser vi gör för att vara ett bra stöd för idrottsföreningar och förbund i Sörmland. 

Vi rekommenderar också starkt att du följer Riksidrottsförbundets information om coronaviruset och hur det påverkar idrottsrörelsen. Sidan uppdateras löpande.

Hur kommer jag i kontakt med RF-SISU Sörmlands medarbetare nu när kontoren är stängt för besökare?

För att bidra till att minska risken för smittspridning arbetar RF-SISU Sörmlands medarbetare hemifrån tills vidare. Arbetet fortsätter som vanligt, men fysiska möten med föreningar och förbund ersätts av digitala. 

Vi finns såklart också tillgängliga via e-post och telefon. Tveka inte att höra av dig till oss. 

Här hittar du kontaktuppgifter till RF-SISU Sörmlands medarbetare.

Visa svar

Vad kan vi få hjälp med av RF-SISU Sörmlands idrottskonsulenter i dessa tider?

Våra idrottskonsulenter arbetar på som vanligt. Vi erbjuder samma stöd och hjälp som alltid, men i anpassad form.

Det finns stora möjligheter att genomföra föreningsbesök digitalt, där vi till exempel pratar utbildnings- och utvecklingsfrågor eller informerar om vilka ekonomiska stöd som finns att söka. 

Vid digitala möten kan deltagararna medverka i mötet, hemifrån vid sin egen dator, platta eller telefon.

Kontakta RF-SISU Sörmlands idrottskonsulenter

Visa svar

Var hittar jag information om corona och Covid-19 på andra språk?

RF-SISU Sörmland har samlat information om coronaviruset och Covid-19 på flera språk här. Dela gärna - du och din förening kan hjälpa till att sprida livsviktig information till de som har svårt att ta till sig information på svenska.

Här hittar du informationen om coronaviruset och Covid-19 på flera språk

Visa svar

Vad gör RF-SISU Sörmland för att stötta idrottsföreningarna i den här svåra situationen?

RF-SISU Sörmland vill vara ett stöd för länets idrottsföreningar och förbund. Vi följer utvecklingen noga och lägger löpande ut information på vår webb och på RF-SISU Sörmlands facebooksida. Aktuell information skickas också ut i RF-SISU Sörmlands nyhetsbrev som du kan prenumerera på här.

Om vi inte själva har informationen, så hjälper vi er att hitta var den finns, exempelvis på Riksidrottsförbundets webb där du hittar senaste nytt och svar på vanliga frågor som idrottsföreningar ställer. Vi rekommenderar starkt att du och din förening följer RF:s information. 

RF-SISU Sörmland för en dialog med idrottsföreningar i länet om hur coronakrisen påverkar vardagen, både verksamhetsmässigt och ekonomiskt. Parallellt för vi en dialog med kommunerna om vilka åtgärder som behövs för att mildra krisens effekter för föreningarna.

Vi arbetar också för att erbjuda idrottsföreningar och förbund stöttning i hur digital teknik kan användas för exempelvis styrelsemöten, föräldraträffar, möten och utbildningar med aktiva med mera. Våga ta klivet och bli digitala. Hör med våra idrottskonsulenter om hur ni kommer igång.

Visa svar

Har ni tips på hur vi kan genomföra digitala möten och utbildningar i föreningen?

I kristider är det kanske viktigare än någonsin att hålla en tät och nära kontakt med föreningens medlemmar, även om mötet inte kan ske fysiskt. Föreningen vinner på att hålla ihop verksamheten, informera om läget och förbereda för den verksamhet som ska igång när krisen är över. I osäkra tider kan idrottsföreningen vara en fast och trygg punkt för många.

Med digitala hjälpmedel finns det goda möjligheter att genomföra interna föreningsträffar. Det kan vara styrelsemöten, föräldraträffar, utbildningar och träffar med klubbens aktiva barn och unga. Ta chansen att att prata om kost, hur man är en bra kompis eller låt barnen få vara med att påverka hur de kommande träningarna ska se ut.

Våga ta steget och testa digitala möten i föreningens verksamhet. Se det som en möjlighet att hitta nya och moderna arbetssätt som kan innebära ett ”lyft”, inte bara nu under krisen utan även framöver.

Här kan du läsa mer om våra digitala utbildningsformer och se aktuella utbildningar

Sammanställning av verktyg för digitala möten och utbildningar

Checklista för bättre digitala möten, utbildningar och livesändningar

Hör med våra idrottskonsulenter om du och din förening behöver stöd för att komma igång med digitala möten eller utbildngnar.

Visa svar

Hur påverkas RF-SISU Sörmlands utbildningsutbud?

För att minska risken för smittspridning försöker vi så långt det är möjligt att erbjuda utbildningar digitalt. Vi jobbar hårt med internutbildning för att kunna tillgodose behovet ute i våra föreningar och förbund. Vid fysiska träffar gör vi alltid en riskbedömning och säkerställer att vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Du hittar aktuella utbildningar i vår sökmotor.

Har du önskemål om någon särskild utbildning? lämna ditt önskemål via ett simpelt forumlär. 

Visa svar

Vad händer med årsstämmorna?

Funderar du på om ni kan genomföra ert årsmöte eller vad som krävs för att genomföra det digitalt. Generellt sett ser vi att man kan skjuta på årsstämman men det kan också finnas digitala lösningar. Kontakta din idrottskonsulent för att få stöd och råd.

Visa svar

Finns det något stöd att söka för kostnader som uppstår när föreningen anpassar träningar efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer?

Ja, det går att söka stöd från RF-SISU Sörmland som är kopplad till omställningskostnader.

Här kan du läsa mer om stödet.

Förutom stöd från idrottsrörelsen har flera kommuner beslutat om åtgärder för att skapa lättnader för det lokala föreningslivet. Länsförsäkringar Södermanland och Sörmlands Sparbank har även inrättat stödfonder för att underlätta för föreningar i Sörmland. 

Här kan du läsa mer om stödfonderna och hitta länkar till de kommunala åtgärder som inrättats.

Visa svar

Vår förening har verksamhet för asylsökande och nyanlända. För att kunna fortsätta träna under coronakrisen behöver vi ändra vårt sätt att träna. Finns det medel att söka för de extrakostnader som uppstår i samband med det?

Ja, det finns stöd att söka från RF-SISU Sörmland för verksamhet som riktar sig till nyanlända och asylsökande.

Här kan du läsa mer om RF-SISU Sörmlands stöd

Visa svar