Hem / Bidrag och stöd / Coronapandemin / Coronapandemin och idrotten - det här gäller just nu

Coronapandemin och idrotten - det här gäller just nu

UPPDATERAT 28/4 2021.

Den 28 april beslutade Folkhälsomyndigheten om nya allmänna råd som möjliggör för barn och unga födda 2002 eller senare att delta i enstaka matcher eller tävlingar utomhus.

Nu gällande restriktioner fram till 17 maj

 • Max åtta deltagare vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, såsom idrottsevenemang med publik enligt pandemilagen. Särskilda begränsningar finns för gym, idrottsanläggningar och badhus som är öppna för allmänheten.
 • Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd tillåter smittsäker träning för alla. För de som är födda 2001 och tidigare gäller om möjligt utomhus.
 • För barn födda 2002 eller senare kan enstaka matcher eller tävlingar genomföras utomhus. Med enstaka match eller tävling avses
  1. för lagidrotter maximalt en match eller en endagstävling per lag och vecka och att matchen eller tävlingen genomförs lokalt eller annars med ett begränsat resande, och
  2. för individuella idrotter maximalt en match eller tävling omfattande en tävlingsdag per utövare och vecka och att matchen eller tävlingen genomförs lokalt eller annars med ett begränsat resande.


I Sörmlands idrottsdistrikt har kommunerna beslutat att endast öppna upp sina anläggningar för matcher och tävlingar inom respektive kommun. Anledningen till det är att det i Folkhälsomyndighetens råd står att matcherna/tävlingarna ska vara lokala och att resande ska vara begränsat.

Här hittar du frågor och svar om matcher och tävlingar.

I Sörmland rekommenderar smittskyddsläkaren att hålla de kommunala anläggningarna stängda för idrott inomhus för födda 2001 och tidigare samt för allmänhet. Personer födda 2002 och senare samt yrkesmässig idrott är undantag och kan träna inomhus. Detta pga rådande smittläge. Rekommendationen gäller till den 16 maj men kan förlängas.

 

Olika begränsningar med anledning av corona


I nuläget har förbund och föreningar att ta hänsyn till framför allt två olika begränsningar med anledning av corona:

Utöver dessa kan kommuner och regioner fatta och fattar andra beslut än ovan restriktioner beroende på lokala smittläget:

Skärpta lokala rekommendationer  i Sörmland.
Skärpta lokala rekommendationer i Södertälje och Nykvarn.

Pandemilagen

Riksdagen har beslutat om den så kallade pandemilagen som gäller från den 10 januari 2021. Enligt pandemilagen tillåts max åtta deltagare vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, som idrottsevenemang med publik. I lagen finns också särskilda begränsningar för gym, idrottsanläggningar och badhus som är öppna för allmänheten.

Folkhälsomyndighetens allmänna råd

Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd gäller i hela landet. Var och en har ett ansvar för att skydda sig själv och andra mot smittspridning. Vissa av råden gäller specifikt för idrottsrörelsen. Idrotts- och fritidsaktiviteter är viktiga för folkhälsan men bör bedrivas på ett sätt som minimerar risken för smitta. De allmänna råden tillåter smittsäker träning för alla, om möjligt utomhus.

Här kan du läsa Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd i sin helhet.

 

Att ta hänsyn till när råd och riktlinjer tolkas

Nedan finns en sammanfattning av de råd och riktlinjer som gäller specifikt för idrotten.

Träning för personer födda 2001 eller tidigare

 1. hålla avstånd till varandra,
 2. inte dela utrustning med varandra,
 3. när det är möjligt genomföra aktiviteten utomhus,
 4. undvika gemensamma omklädningsrum,
 5. resa till och från aktiviteten individuellt, och
 6. utföra aktiviteten i mindre grupper.


Vad menas med en mindre grupp?

Föreningar bör se åtta personer som en riktlinje för grupper av personer födda 2001 och tidigare. Det hänger samman med att regeringen begränsat antalet deltagare i allmänna sammankomster och offentliga tillställningar till åtta. Regeringens budskap är att detta ska vara normerande även för andra grupper.


Träning för barn och unga födda 2002 och senare

• träna utomhus när det är möjligt
• att undvika trängsel


Yrkesmässig idrott:

Personer som ägnar sig åt yrkesmässig idrott får träna och tävla.


Läger, matcher, cuper och andra tävlingar

Idrottsföreningar bör avstå från att ordna eller delta i läger, matcher, cuper och andra tävlingar. Undantag finns för yrkesmässig idrott. Undantag finns även för barn födda 2002 eller senare då de får genomföra enstaka matcher eller tävlingar utomhus. Med enstaka match eller tävling avses:

 1. för lagidrotter maximalt en match eller en endagstävling per lag och vecka och att matchen eller tävlingen genomförs lokalt eller annars med ett begränsat resande, och
 2. för individuella idrotter maximalt en match eller tävling omfattande en tävlingsdag per utövare och vecka och att matchen eller tävlingen genomförs lokalt eller annars med ett begränsat resande.

* Den 28 april beslutade Folkhälsomyndigheten om nya allmänna råd som möjliggör för barn och unga födda 2002 eller senare att delta i enstaka matcher eller tävlingar utomhus.


Föreningsmöten

Föreningar bör om möjligt skjuta upp årsmöten och föreningsstämmor eller genomföra dem digitalt.

Undvika andra möten eller genomföra dem digitalt. 

Information om hur du genomför ett digitalt årsmöte.

Tips på digitala verktyg för möten och utbildningar.


Om föreningen drabbas av smitta

Riksidrottsförbundet har tillsammans med Folkhälsomyndigheten tagit fram rekommenderade riktlinjer om föreningen har drabbats av bekräftad smitta. Läs mer här.


Sök stöd för anpassad verksamhet under coronakrisen

Det finns stöd att söka från RF-SISU Sörmland för att anpassa sättet att träna under coronaepidemin. Det handlar om utrustning till utomhusträning, kostnader för annorlunda idrottsverksamhet och ändrat anläggningsbehov på grund av stängda hallar. Läs mer här.

Har du frågor om coronapandemin och idrott kan du: