Inkluderande idrott

Sidan uppdaterades: 6 mars 2024

RF-SISU Sörmland arbetar med olika insatser inom inkluderingsarbetet. Vårt huvudfokus är att förändra attityder och värderingar för att individers olikhet ska ses, förstås, värdesättas och tillvaratas. På så sätt rustar vi föreningarna med möjligheter för att arbeta för en mer öppen rekrytering och organisation.

Inkluderande idrott handlar om att ta tillvara möjligheter och undanröja hinder, att vi på alla plan och nivåer tar tillvara olika kompetenser, erfarenheter och talanger. Alla ska ha samma möjlighet att forma idrotten och sitt deltagande i idrottsrörelsen.

Arbetet med inkludering är ständigt aktuellt och pågående och en förutsättning för framgångsrik idrottsutveckling. Just nu utgör "En inkluderande idrott för alla" en av fem utvecklingsresor i idrottsrörelsens pågående arbete inom ramen för Strategi 2025.

Våra idrottskonsulenter finns alltid tillgängliga som stöd och bollplank i utvecklingsfrågor och kan även guida er genom de sökbara medel som finns kopplat till en inkluderande idrott.

Jobba vidare med inkluderande idrott

Inkluderandeidrott.se är en webbplats fylld med fakta, kunskap, inspiration, filmer, intervjuer och specifika verktyg för att jobba med normer och inkludering. Ett värdefullt stöd som förenklar för dig så att du, din förening och idrottsrörelsen kan forma en idrottsmiljö som välkomnar alla.

Utgångspunkter för trygg och inkluderande idrott

Idrottsrörelsens gemensamma värdegrund

Den omfattar de fyra grundpelarna:

  1. Glädje och gemenskap
  2. Demokrati och delaktighet
  3. Allas rätt att vara med
  4. Rent spel

Läs mer om idrottsrörelsens värdegrund i idéprogrammet Idrotten vill.

Diskrimineringslagens sju diskrimineringsgrunder

  • Kön
  • Könsidentitet och könsuttryck
  • Etnisk tillhörighet
  • Religion eller annan trosuppfattning
  • Funktionsnedsättning
  • Sexuell läggning
  • Ålder

Mänskliga rättigheter och barnens rättigheter

De mänskliga rättigheterna är universella och gäller för alla och envar. De slår fast att alla människor, oavsett land, kultur och sammanhang, är födda fria och lika i värde och rättigheter.

Barnkonventionen slår fast att barn inte är små vuxna och att de får extra skydd i barnkonventionen som är bestämmelser om barns rättigheter. Barnkonventionen slår fast att alla barn upp till 18 år har samma rättigheter.

Idrottsrörelsen säger att all idrott för barn ska bedrivas utifrån ett barnrättsperspektiv. Från och med den 1 januari 2020 blir barnkonventionen även svensk lag.

Läs mer om Barn- och ungdomsidrott

Fem steg mot en trygg och inkluderande idrott

Idrottsrörelsens förebyggande arbete för en trygg och inkluderande idrott utgår från tre utvecklingsområden:

  • Representation och fördelning som speglar samhällets sammansättning och ger alla möjlighet att delta och makt att forma idrotten på jämlika villkor.
  • Kultur och normer som efterlever idrottens värdegrund och förändrar begränsande normer.
  • Struktur och rutiner som skapar förutsättningar för en god utvecklingsmiljö fri från diskriminering, kränkningar och våld.

För att förebygga diskriminering, kränkningar och våld är det viktigt att arbeta långsiktigt och strukturerat utifrån de tre utvecklingsområdena. Arbetet går inte från A till Ö utan är en rad olika pusselbitar som behöver komma på plats. Utvecklingsarbetet kan genomföras i fem steg mot en trygg och inkluderande idrott:

  1. Skaffa kunskap om trygghet och inkludering och ta reda på vad som gäller.
  2. Undersöka och analysera nuläget utifrån de tre utvecklingsområdena. Identifiera behov av insatser och kunskapspåfyllnad.
  3. Sätta mål och planera arbetet genom att ta fram en handlingsplan eller strategi. Hitta stöd bland ledning och nyckelpersoner i organisationen.
  4. Genomföra planerade och prioriterade insatser.
  5. Följa upp och utvärdera arbetet samt dra lärdomar och se behov av vidare insatser.

Sidan publicerades: 26 oktober 2022

Kontakt

Micael Peterson

Samordnare Idrottsklivet, Rörelsesatsningen i skolan, Inkluderingssamordnare, Fritidsbanken

010-476 42 64

Arbetshäfte - Inkludering

Arbetshäfte inkludering

Ett arbetshäfte som tar upp frågor som föreningen kan arbeta med för att stärka sitt inkluderingsarbete.