Ungdomar leder sommarens idrottsaktiviteter i Strängnäs kommun

I sommar är det de unga inom föreningslivet som tar kommandot när Strängnäs kommun öppnar upp för kostnadsfria idrottsaktiviteter för barn och unga. Ett givet inslag inför ungdomarnas uppdrag var ungdomsledarutbildningen.

Sidan uppdaterades: 2 november 2022

- Vi är glada att Strängnäs kommun även i år skapar möjligheter för föreningslivet att kunna erbjuda kostnadsfria sommarlovsaktiviteter för alla barn och unga. Vi har några tuffa år bakom oss med pandemin där stillasittandet har ökat. Att vi nu kan erbjuda möjligheten till rörelse under lovet för våra unga känns riktigt bra, säger Nawwar Arouk, idrottskonsulent på RF-SISU Sörmland.

Det är framför allt ungdomarna hos idrottsföreningarna som kommer att leda, ta emot och hålla i de idrottsaktiviteter som kommer att genomföras. För att ge alla unga ledare de bästa förutsättningarna bjöd vi in till en ledarskapsutbildning för alla blivande sommarlovsledare som genomfördes över två tillfällen, den 17 maj och 4 juni.

- För många av ungdomarna är detta deras allra första sommarjobb där de både får representera en idrottsförening, och får tjäna egna pengar. Vissa har inte varit ledare tidigare och just därför är det viktigt att ge dem rätt förutsättningar och rätt förberedelser så att de kan genomföra sitt uppdrag så bra som möjligt och känna sig trygga i det också, säger Nawwar om syftet med utbildningen.

Drygt 90 ungdomsledare från ett 15-tal föreningar i Strängnäs deltog på de två utbildningstillfällena där del ett byggde på teori i form av diskussioner medan del två var mer praktisk. Bland annat snackades det kring värdskap, om att se och möta varje barn, barnkonventionen och hur vi är bra förebilder. Deltagarna fick även prova på att göra egna träningspass och lära sig möta barn med olika utmaningar.

bild på ledare som samtalar med ungdomar

Idrottskonsulenten Nawwar lyssnar på ungdomarnas diskussion under det första utbildningstillfället.

Utbildningen är ett bra sätt att växa i rollen och i sitt ledarskap

En av de förening som deltog på utbildningen var Åkers IF som på plats hade ordförande Anna-Karin Wilmi och sekreteraren Erik Lambis. Båda är förutom föreningsledare också tränare i föreningen sedan många år tillbaka.

- För oss var det självklart att vara med på utbildningen som RF-SISU Sörmland erbjöd våra ungdomsledare. Några har gått ledarskapsutbildningar tidigare och några är nya för i år. Oavsett utgångspunkt så tycker vi det är viktigt för ledarna att fylla på med ny kunskap och få nya perspektiv – det är ett bra sätt att växa i rollen och i sitt ledarskap och vi ser gärna att alla ledare, vuxen som ungdom är utbildade på något sätt i vår förening, säger Anna-Karin om varför de är med på utbildningen.

Det är fjärde året föreningen är med och i år är det också rekordår när det gäller antal ungdomsledare. Tidigare år har de haft mellan 8–13 ungdomar och i år är det femton killar och tjejer i ålder 15–17 år som ska jobba med sommarlovsaktiviteter.

- Vi tar inte bara hjälp av våra ungdomsledare under sommaren utan under hela året. Men just i sommar kommer de i första hand att få ansvara för fotbollsskolan som är vårt största arrangemang. Utöver det kommer de att bemanna Fritidsbanken, bedriva kioskverksamhet, vara en öppen yta för spontanidrott och såklart också arrangera prova-på idrott, berättar Erik.

Bild på ungdomsledare som samtalar med ungdomar

Anna-Karin Wilmi från Åkers IF pratar med några av ungdomsledarna från föreningen.

”Det värsta du kan göra som ledare är att ställa dig i ett hörn och säga vad barnen ska göra – då är man inte engagerad”

Några av alla de ungdomar som ska leda sommarens idrottsaktiviteter hos Åkers IF är Maja, Nova och Jasmin. Alla tre är aktiva inom handboll men kommer i sommar att leda olika aktiviteter.

- Det är såklart en liten morot att få pengar för det arbete vi kommer att göra med aktiviteterna, men det roligaste är ändå att ha något att göra i sommar. Att få vara aktiv och framför allt få hjälpa andra att få något att göra. Man hjälper andra och sig själv samtidigt.

De är glada över att ha fått möjligheten att utbilda sig inför uppdraget och är överens om att det är viktigt att man som ledare är engagerad.

- En viktig egenskap som ledare är att man är engagerad så att man inte bara säger att man ska göra något utan faktiskt är med och hjälper barnen. Att man är social och får med de som kanske känner sig utanför är också viktigt. Det värsta du kan göra är att ställa dig i ett hörn och säga vad barnen ska göra – då är man inte engagerad, säger tjejerna när vi frågar vad de viktigaste egenskaperna som ledare är.

Publik som lyssnar på en föreläsare

Alla drygt 90 ungdomar samlade i Friskis och Svettis nya lokaler på Larslunda IP.

17 åriga Olle leder handbollsaktiviteter för tredje året

Någon som instämmer med tjejernas svar är 17 åriga Olle från IFK Strängnäs Handboll. Det är tredje året han är ungdomsledare under sommarlovet och i år kommer han främst att hålla i handbollsaktiviteter, något han ser mycket fram emot.

- Det är kul att vara ledare, att få träffa nya barn och få möjligheten att vara kreativ.

Under det första utbildningstillfället som hölls i Friskis och Svettis nya lokaler på Larslunda IP fick Olle, precis som tjejerna, frågan om vilka egenskaper en bra ledare bör ha och Olle var snabb med att svara.

- Att vara engagerad och visa intresse, annars kommer barnen inte vilja vara med. Det är också viktigt att vara positiv och uppmuntrande och framför allt att se alla som är med så att de känner sig inkluderade.

Personer som antecknar på ett stort blädderblock

Några tjejer från IFK Strängnäs har fått i uppgift att skriva ner bra egenskaper hos ledare på ett papper.

Sidan publicerades: 14 juni 2022