Strängnäs Skateboardförening har rull på sommarlovet

Full rulle på sommarlovet vid Kulturskolan i Strängnäs där Strängnäs skateboardförening bedriver öppen skateboardskola. Men för att föreningen ska behålla sina medlemmar och utvecklas under vintern behövs en inomhushall.

Sidan uppdaterades: 2 november 2022

Sommarlov och skateboard

Det är sommarlov och klockan är tio på morgonen och många barn har redan tagit sig till skateramperna vid Kulturskolan i Strängnäs för att åka eller lära sig åka skateboard. Till sin hjälp har de unga ledare från Strängnäs Skateboardförening som lär barnen de grundläggande teknikerna för att åka säkert. Några kan redan åka och är bara där för att åka runt, öva och ha kul. Några var med på Skatecampen tidigare i somras, en camp som riktade sig till barn och unga med NPF, och som nu är med på Skateskolan och övar. Vi träffar ordföranden Amy Neuhedel som berättar att det bästa med skateboard är att vi skatar tillsammans, gammal som ung.

 

Bild på skateboardåkare

Each one teach one

- Här finns inget rätt eller fel, alla skatar på sitt sätt. Det finns ett uttryck som heter ”Each one teach one” som innebär att vi hjälpar varandra om någon behöver hjälp med t.ex. teknik eller likande, säger Amy som stolt står vi föreningens flagga.
- Just nu är det sommarlovsaktiviteter varje onsdag på Kulturskolan och lördag på Montessoris skolgård ända fram till skolan börjar igen, och vi hoppas att det ska fortsätta komma många barn till oss, säger Amy.

 

Pandemin fick många att sluta

Strängnäs Skateboardförening startade 2018 och har ca 50 medlemmar mellan 5-50 år. Det mesta handlar om spontanåkning i ramperna och på railsen runt om i Strängnäs men de har en medlem som tävlar och som kom fyra på SM i park i år.

Som många andra föreningar har även Strängnäs Skateboardförening drabbats negativt av pandemin då de inte kunde åka till de inomhushallar som de brukar göra under vinterhalvåret. Tillökningen av medlemmar stannade av och föreningen märke ett markant tapp av tjejer under pandemin.

– Vi hade tjejeskate på söndagar i Enköpings skatehall men det dog ut helt under pandemin eftersom vi inte kunde åka dit, säger Amy och fortsätter: Det var en bra verksamhet där bara tjejer skatade i hallen men ingen av de tjejerna har kommit tillbaka efter pandemin.

Behöver en inomhushall för att växa och utvecklas

Men föreningens största utmaning nu är att de behöver en inomhushall för att kunna skata på vintern.

- Jag är medveten om att vi är en liten förening vad gäller medlemsantalet men skulle vi ha en inomhushall skulle vår förening växa snabbt och vi skulle behålla våra ungdomar som vi annars tappar. I en hall skulle ungdomarna få skata i en trygg miljö där de får utvecklas i sin takt. Vi vill ha tillbaka tjejskaten igen utan att behöva åka till Enköping för att bedriva det. Vi vill utveckla skaten för ungdomar med NPF och så vidare och målet är att vi alla ska kunna skate tillsammans året runt. Skateboarden är en inkluderande sport där alla oavsett ålder, kön, kunskap åker tillsammans och hjälper varandra. Men vi vill kunna göra det året om som andra föreningar kan. Nu måste de åka till Enköping eller andra städer för att åka inomhus, och alla föräldrar kan inte skjutsa jämt. Det är ett problem att vi inte har en inomhushall att åka i på vintern, säger Amy.

Vidare säger Amy att de har hittat bra hallar i Strängnäs som är perfekta men ingen fastighetsägare har svarat på deras frågor om att få hyra hallarna. Föreningen har löfte om stöd från Svenska Skateboardförbundet och Strängnäs kommun bara de har ett avtal om en hall. Amy fortsätter: - Men vi får ju inte ens ett svar från fastighetsägarna och nu har vi letat i fyra år. Blir lite moment 22 i det här. Luften och orken börjar gå ur.

Mer än bara skateboard

Några meckar med brädorna, några ungdomar märker upp de nyinköpta brädorna och en kille sitter på asfalten med hjälmen på sig och läser en bok. Han är med i en bokcirkel och ville läsa klart boken innan han började åka för dagen. Skatekulturen handlar om så mycket mer än att bara åka bräda. Det är en livsstil.

Skriver med en penna på en skateboard

Sidan publicerades: 12 juli 2022