Hem / Egna nyheter / 2022 / Strängnäs Simklubb tar kommandot över sin utveckling
Strängnäs Simklubbs styrelse under Styrelsen på träningsläger i Nyköping hösten 2021.

Strängnäs Simklubb tar kommandot över sin utveckling

Att sitta med i en föreningsstyrelse är en utmanande uppgift – det vet Hanna Henriksson och Angelica Sigeti Lidholm som förutom sina yrkesjobb också sitter som ordförande respektive vice ordförande i Strängnäs Simklubb.

Eftersom föreningsstyrelser drivs av det ideella engagemanget kan det ibland vara svårt att få till möten och träffar där alla kan närvara samtidigt. Det är också många olika delar i styrelsearbetet som ska processas, diskuteras och hanteras och det gäller att ta en del i taget.

- Som styrelse kan man vilja mycket, men sanningen är att det inte går att hinna med allt. Vi tror att ett bra sätt att arbeta är att lägga alla korten på bordet och titta på vad man har att göra och sen komma överens om en prioriteringslista. Att delegera ut saker är också ett bra sätt att arbeta, exempelvis genom att tillsätta olika arbetsgrupper för mikrouppgifter och på så sätt avlasta styrelsen, säger Angelica.

Hanna och Angelica har båda varit de där föräldrarna som alltid suttit på läktaren och hängt runt bassängkanten i väntan på barnen. Att gå med i styrelsen blev ett naturligt steg för dem att engagera sig mer i klubbens utveckling.

- Det gäller att hänga med i utvecklingen som föreningsstyrelse. Det är också otroligt viktigt att ungdomar och vuxna människor idrottar och rör på sig över huvud taget i sitt liv, att idrott ska finnas med i en hälsosam livsstil. Därför behöver vi utveckla klubben så att den kan vara en naturlig del i så många människors liv som möjligt, säger Hanna.

Ge processen tid – våga arbeta i små steg

Uppdraget i en styrelse kommer med både utmaningar och möjligheter och det gäller att uppmärksamma dem och arbeta med att sätta konkreta mål.

- Vi i klubben tycker att man ska få utvecklas efter sina mål och det kan vara att bara ha kul och att få vara en del av något, eller att man vill bli superduktig på just simning. Att i det nå och tillgodose alla är en av våra utmaningar, men en viktig sådan. En annan utmaning som diskuterats mycket i styrelsen är det här med att behålla ungdomar i idrotten. Vi märker, precis som många andra idrottsklubbar, att vi tappar de aktiva vid 13–15 års ålder, någonting händer då. Det är ett stort mål som hela styrelsen arbetar med, små steg i taget, säger Hanna och Angelica.

Det är inte bara styrelsen som genomgår en utvecklingsprocess, även föreningens ledare, chefstränare, aktiva och anställda ges möjlighet till utbildning och utveckling. De ska också få känna att de växer, lär sig, blir bättre på det de gör och har roligt på jobbet och på träningen.

Webb_mitt_strangnassimklubb.jpgOrdförande Hanna Henriksson och idrottskonsulenten Patricia Wallén samtalar under Styrelsen på träningsläger i Nyköping den 13 november 2021. Angelica Sigeti Lidholm syns i artikelns toppbild med en leopardmönstrad poncho. 

Styrelsen arbetar i processer för att komma framåt

För att få till ett bra arbete med föreningsutvecklingen har klubben valt att arbeta i processer. Värdegrund, vision, mål och vad klubben står för är några av alla delar som processats vid olika tillfällen. För att tänka framåt och inte fastna har ”Styrelsen på träningsläger” varit ett viktigt inslag. Träningslägret är en tvådagars utbildningshelg för föreningsledare som RF-SISU Sörmland erbjuder en gång på våren och hösten.  

- Styrelsen på träningsläger har varit viktig för oss då vi får en rejäl skjuts i arbetet när vi sitter tillsammans under en längre tid. Dessutom får vi bra stöd på plats av RF-SISU Sörmland och får med oss goda idéer och erfarenhetsutbyte med andra klubbar på köpet, säger Hanna och Angelica.

Med som stöd i processarbetet har klubben bland andra idrottskonsulent Patricia Wallén från RF-SISU Sörmland som de kan vända sig till för att be om hjälp och råd.

- Styrelsen på träningsläger är ett perfekt tillfälle för föreningsstyrelser att arbeta med utvecklingsfrågor. Ingen sticker i väg, alla är samlade, man är lugn och då får man också lättare fram alla bra tankar. Framför allt så hinner man färdigt med något. Det kan jag verkligen känna är plusset när jag träffar föreningar i sådana sammanhang. Inte nog med att styrelsen får bygga upp sin relation så får vi på RF-SISU Sörmland också möjlighet att lära känna föreningarna lite bättre för att kunna vara ett så bra stöd som möjligt i deras utvecklingsarbete, säger Patricia. 

Läs mer om styrelsen på träningläger i vår utbildningsguide.