Skapa bra förutsättningar i föreningen – ta kontroll över ekonomin

Att ha goda kunskaper om föreningsekonomi är viktigt för idrottsföreningar. Inte nog med att en förening som har reda i sin ekonomi är bättre rustad att klara av kriser så skapar man också de bästa förutsättningarna för den idrottsliga verksamheten.

Sidan uppdaterades: 2 november 2022

Även om idrott är något de flesta sysslar med på sin fritid ställs det professionella krav på hur ekonomin ska skötas i en ideell idrottsförening. Det finns lagar, regler och riktlinjer som ska följas. Ju mer du kan om ett ämne desto roligare blir det. Har föreningen en god ekonomi och god ordning på den blir det mer tid, energi och resurser över åt det som föreningens finns till för – nämligen den idrottsliga verksamheten.

Anna Holmén arbetar som ekonom hos RF-SISU Sörmland och förutom det utbildar hon också föreningsledare inom föreningslivet kring bland annat föreningsutveckling och ekonomi.

Först och främst måste vi reda ut vad en föreningsledare är för något?

- Föreningsledare är de som är förtroendevalda i en förening, exempelvis en ledamot i en styrelse, en del av en arbetsgrupp, eller någon som på annat sätt bistår föreningen i dess utveckling. Som föreningsledare är du en del av en större helhet, den svenska idrottsrörelsen.

Varför bör en förening ha en plan och strategi för ekonomi?

- Allt blir så mycket lättare! Det är lätt att hamna i ett läge där det handlar om att släcka bränder och då orkar man inte alltid med att arbeta strategiskt och ha en plan, och grund att stå på.

Vad bör en förening göra för att få kontroll över ekonomin?

- Prata om den! Och våga sätta sig in i ekonomin oavsett roll i styrelsen. Jobba kontinuerligt med ekonomi och budget och se till att den synkar med er verksamhetsplanering. Budget och verksamhetsplanen behöver hållas levande och uppföljning är viktigt.

Föreningsstyrelsen har ofta en kassör, räcker det att kassören har koll på ekonomin?

- Nej, jag tycker inte det. Kassören har blivit vald att utföra arbetet men ekonomin är hela styrelsens ansvar. Ta för vana att kontrollera varandra för att säkerställa att ni inte missat något i de ekonomiska rapportera.

Kan man ta hjälp av RF-SISU Sörmland för att få kontroll över ekonomin?

- Ja, vi erbjuder kompetenshöjande föreläsningar och punktinsatser inom ekonomi och verksamhetsutveckling. Våga fråga och ta hjälp av föreningens idrottskonsulent eller kika i vår utbildningsguide för att se hela vårt utbildningsutbud. SISU Idrottsutbildarna erbjuder också en kostnadsfri digital introduktionsutbildning för föreningsledare som jag varmt rekommenderar att man som föreningsledare ska genomföra.

Sidan publicerades: 5 april 2022

FÖRENINGSLÄRA

En serie utbildningar för dig som arbetar i föreningens styrelse. Syftet är att öka kunskapen för att kunna skapa de bästa förutsättningarna för den idrottsliga verksamheten.

CHECKLISTA FÖR FÖRENINGSSTYRELSER

Sprid ansvaret för ekonomin – ekonomin är hela styrelsens ansvar, inte bara kassörens. Kom ihåg att kontrollera varandra.

Budget och verksamhetsplan – ta er tiden att göra ett grundläggande arbete vid ett särskilt tillfälle, där aktiviteterna i verksamhetsplanen kopplas till inkomster och utgifter i budgeten.

Fördela uppgifter – genom att fördela uppgifter och ansvar inom föreningsstyrelsen skapar ni en mer hållbar och trygg organisationsmiljö.

Lägg undan pengar – att ha en buffert som täcker föreningens omkostnader några månader framåt är viktigt om ett krisläge skulle uppstå eller för att kunna göra en investering, förklara detta på årsmötet.

Håll koll på verksamheten och budget – håller planen? Varför inte? Var det en glädjebudget utan förankring i verksamheten? Vad behöver i så fall göras?