”Med vårt jämställdhetsupprop vill vi påtala brister men också visa vägen framåt”

I mars 2021 lanserade Eskilstuna United jämställdhetsupproret JAG2030, för ett jämställt samhälle på och utanför fotbollsplanen. Ett upprop som har resulterat i att flera företag ställt upp, nya samarbeten och skapandet av en helt ny yrkesutbildning.

Sidan uppdaterades: 2 november 2022

Inom fotbollen är det idag generellt inte möjligt för en spelare i damallsvenskan att leva på att spela fotboll. För herrarna ser det annorlunda ut, där har alla möjlighet att leva på sitt fotbollsspel. Detta är något som Eskilstuna United genom JAG2030 vill ändra på. Klubben vill att deras spelare ska kunna leva på sin lön och att deras ungdomar ska se fotboll som ett framtida yrke.

Emre Gürler, hållbarhetsansvarig i Eskilstuna United säger att han sett flera effekter av jämställdhetsuppropet.

- Vi ser ju att väldigt många företag ställer upp, exempelvis är STARTELVAN helt fylld. STARTELVAN är ett samlingsnamn för Eskilstuna Uniteds större partners och tillsammans med oss backar de och styr jämställdhetsuppropet JAG2030. Vi ser också att flera organisationer nu samarbetar på en helt annan konkret nivå gällande jämställdhetsarbetet tillsammans med oss och JAG2030.

En annan konkret effekt av JAG2030 är Eskilstuna Chefsakademi, ett nytt och unikt utbildningskoncept, inte bara inom svensk fotboll men också inom idrotts-Sverige.

- Eskilstuna Chefsakademi är ett direkt resultat av den faktiska efterfrågan som finns på arbetsmarknaden. Vi har tillsammans med YH-skolan, Nackademin och Maria Pihls Minnesstiftelse identifierat det starka behovet inom offentlig och privat sektor av att utbilda sig inom affärsmannaskap, agila metoder, projektledning synkat med individuell coachning och jämställdhetsutbildning. Resultatet blev YH-utbildningen Eskilstuna Chefsakademi, säger Emre.

Det krävs medvetna val för att främja jämställdhet

Men trots flera framgångar under året finns det fortsatt många utmaningar när det gäller jämställdhet inom fotbollsvärlden och i samhället. Inte minst när det handlar om strukturer, normer, kultur och invanda beteenden.

- Vi hade ett exempel nyligen då vi och andra damlag fick ett utskick om tv-sändningarna av Svenska cupen dam. Bladet pryddes av en bild på sex manliga fotbollsspelare. Det kan tyckas vara en liten sak och att ingen gjorde medvetet fel men när dessa småsaker hela tiden förekommer då är det ett större, strukturellt problem, säger Anna Arnedal, styrelseledamot i Eskilstuna United.

Anna förklarar att det krävs medvetna val för att främja jämställdhet. Att fler måste välja att göra rätt.

- Med vårt jämställdhetsupprop vill vi påtala brister men också visa vägen framåt. Någonstans kommer vi nå en ”tipping point” då fler ändrar sitt beteende för att jämställdhet helt enkelt framstår som det bästa alternativet. Då kan utvecklingen gå snabbare och snabbare, säger Anna.

På frågan vad som måste till för att vi ska uppnå ett jämställt samhälle och en jämställd fotboll säger Anna att fler måste se jämställdhet som ett bättre alternativ är ojämställdhet.

- Att fler inser att jämställdhet är lönsamt, inte bara på ett mänskligt och moraliskt plan, utan att vi får lönsammare företag och en bättre samhällsekonomi. Det finns så många bevis på att företag som är jämställda och har en stor mångfald bland medarbetare och chefer är mer lönsamma. Motsatsen, ett ojämställt och ojämlikt samhälle gör att alla perspektiv inte kommer fram och det leder i sin tur till intolerans, sexism och rasism. Det bygger inte ett stabilt och välmående samhälle. Det är det här fler måste förstå och jobba aktivt och medvetet för att förhindra.

År 2030 hoppas Anna att vi kan se en stor skillnad jämfört med idag när det gäller intresset för damfotbollen, ekonomin och möjligheterna utveckla spelet, spelarna och föreningen.

- Det är stort fokus nu på de 17 globala målen bland offentliga verksamheter, företag och samhällsaktörer och dessa ska vara uppnådda 2030. Jämställdhet är ett av de målen. Förhoppningsvis kan vi nå den här ”tipping pointen” inom dessa åtta år och få se en betydande och snabbare förändring än de senaste 100 åren. Vi vill att kvinnor som har fotboll som yrke ska kunna leva på sin lön, att det ska finnas kvinnliga förebilder för våra unga fotbollstjejer och att de ska ha bra förutsättningar att utöva sin sport. Tillsammans kan vi göra skillnad nu och för kommande generationer.

Fakta om JAG2030 och Hjärta United

JAG2030: Ett upprop för att öka jämställdheten i Eskilstuna, Sörmland och Sverige där Eskilstuna United är initiativtagare

Klubbens verksamheter inom Hjärta United:
Girls United – klubben hjälper unga tjejer i utsatta områden att ta mer plats i samhället
Care United – tacklar ensamheten på serviceboenden.
Work United – hjälper långtidsarbetslösa tillbaka in på arbetsmarknaden

Läs mer på eskilstunaunited.se

Sidan publicerades: 4 mars 2022