Jämställdhet är alltid på agendan hos Trosa Edanö IBK

Jämställdhet ska genomsyra hela idrottsrörelsen. För att nå dit måste kvinnor och män få lika stort inflytande i beslutande och rådgivande organ och lika mycket resurser. Sedan 2018 har Trosa Edanö IBK en medvetet jämställd styrelse.

Sidan uppdaterades: 2 november 2022

Det var när Tanja Lappalainen, ordförande i Trosa Edanö IBK (TEIBK), deltog i svensk innebandys nätverk för kvinnor, #IBkvinnorleder, som hon fick upp ögonen för vikten av att levandegöra jämställdhetsfrågan i föreningen.

- Alla i styrelsen var positiva till förslaget att vi på varje styrelsemöte har jämställdhet som en punkt på agendan. Och varje gång en ny person har valts in i styrelsen så vi eftersträvat att bibehålla fifty-fifty, berättar Tanja.

Ett annat område där TEIBK arbetar jämställt är utifrån planering av träningstider.

- Det ska vara jämnt fördelat tjejer och killar emellan när det gäller tillgänglighet av tider och hallar och inga ska få fördelar utifrån kön. Och när det gäller ekonomin så har både dam respektive herr en lika stor budget som de själva får förfoga över, säger Tanja.

Just nu har TEIBK en väldigt jämn fördelning till antalet av spelare när det gäller killar och tjejer. Dock haltar det lite och är inte lika jämnt på ledarfronten säger Tanja.

- Där har vi främst manliga tränare och kvinnliga lagledare. Detta är en sak som vi diskuterar för att hålla frågan levande och för att jobba åt mer fifty-fifty där också.

Att ha en stående punkt på agendan som är jämställdhet är också positivt för att incidenteter diskuteras och tas tag i på en gång. Det faller inte mellan stolarna vilket det annars kan göra.

- Jämställdhetspunkten gör att det blir diskussioner om just olikheter eller likheter mellan tjejer och killar och olika situationer. Vi diskuterar ofta obekväma frågor som exempelvis varför är det oftast killar som agerar väldigt offensivt i situationer, både i språk och kroppsspråk. Framför allt dåligt språkbruk med könsord som skällsord. Detta förekommer inte bland tjejer. Och varför är det så? Sedan lyfts det även med ledare till spelare det berör, säger Tanja.

Utbildningen Fifty/Fifty är nästa steg

Planen är att nästa steg för TEIBK är webbutbildningen Fifty/Fifty. Utbildningen riktar sig till förenings- och förbundsstyrelser och är öppen och kostnadsfri att genomföra för alla idrottsföreningar och idrottsförbund i landet. Syftet med utbildningen är att du och din förening ska få mer kunskap om varför det är viktigt att jobba med jämställdhet och vilka vinster det ger både föreningen och individerna.

Att det är viktigt att jobba aktivt med jämställdhet är något som Tanja och övriga i TEIBKs styrelse skriver under på.

- Det är viktigt att tänka till och synliggöra frågan. Innebandyns Fifty/Fifty har varit på gång hos oss tidigare men sen kom pandemin och vi har fått prioritera annat. Men i någon form ska vi absolut göra den framöver.

Läs mer om utbildningen fifty/fifty

Sidan publicerades: 7 mars 2022