× Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
    Hem / Egna nyheter / 2022 / Flens IF - Nya tjejlag, fler ledare och nytt motionslag - Inkludering som fungerar

Flens IF - Nya tjejlag, fler ledare och nytt motionslag - Inkludering som fungerar

En sommarlovssatsning som gav så mycket mer. Nya lag och nya ledare i en växande förening. - Vi har nog ett lag för alla som vill spela här, säger Claes-Göran Carlberg ansvarig för basketen i Flens IF.

På basketplanen i Hammarvallen i Flen tränar ett lag med tjejer i åldern 9-13 år och det går inte att ta miste på glädjen när de spelar. Några av tjejerna hittade hit efter sommarlovsaktiviteterna som Flens IF arrangerade i Salsta i Flen. Tränaren Micke, som också är domare under träningen, har jämt att göra med att vara både tränare och domare på samma gång. På sidan av planen står Claes-Göran Carlberg, ansvarig för basketen i Flens IF, och vi passade på att prata med honom om föreningen och om deras sommarsatsning.claes-göran.png

- I somras flyttade vi ut basketen till Salsta, och där vi nådde vi både föräldrar och barn. Det kom en hel del barn som ville spela med oss och vi kunde också få en pratstund med föräldrar som kom dit, säger Claes-Göran som fortsätter: Fördelen med att ha aktiviteterna i Salsta är att det är nära för barnen och komma och spela. De behöver inte ta sig till Hammarvallen utan vi väcker ett intresse hos dem på deras hemmaplan.

Sommarsatsningen resulterade i att framför allt tjejer hittade till Hammarvallen och började spela basket, men också att nya ledare hittade dit. Förre detta spelare som nu fått egna barn ville vara med som ledare när de såg att deras barn var ute och spelade.

- Efter sommarens satsning har vi nio nya ledare och sju nya grupper som spelar basket. Vi har även barn från Dunker, Hälleforsnäs, Mellösa och Malmköping som kommer och spelar med oss. Vi har nog ett lag för alla som vill spela här, säger Claes-Göran. Två kvinnor som tidigare spelat basket har startat basketlekis för barn mellan 5-7 år och det är väldigt populärt. Vi har också ett motionslag där killar mellan 21-62 år spelar bara för att det är kul och i det laget har vi två killar som är ledare för andra lag, säger Claes-Göran.  

Flens IF har en bra bredd med många nya lag och ledare och för att förvalta det de har byggt upp har de tillsatt en ledningsgrupp där fyra ledare ingår och där en av ledarna jobbar med utbildning av ledarna. Vidare har de aktiviteter hela höstlovet för barnen och jullovet är redan bokat med nya aktiviteter kombinerat med ledarutbildningar, för att få fler att spela basket och att öka ledarnas kompetens. De ska också genomföra en domarutbildning så att de har egen domarkår när deras nya lag ska börja med seriespel nästa säsong.

- Det är viktigt att vi har bra utbildade ledare som leder med kvalitet, det gör att baren tycker det är roligt och fortsätter att spela, säger Claes-Göran. Vi har nått några föräldrar men vi måste nå fler och få dem involverade och det blir nästa steg nu när vi har så många lag och nya ledare, avslutar Claes-Göran.

Helt klart är att Flens IF har lyckats att få fler att spela basket och involvera sig i föreningen som aktiva, ledare och domare. Detta genom att visa sin verksamhet i bostadsområden och väcka nyfikenhet hos barnen för att sedan flytta dem till idrottshallen där de ordinarie träningarna tar vid samt att snabbt utbilda ledarna och se till att de har rätt kunskap och kompetens.