Åkers IF - Föreningen med stort hjärta för motionsidrott.

Åkers Styckebruk, den lilla orten mitt i Sörmland som historiskt sett är mest känd för sitt krutbruk. Men i Åkers Styckebruk finns även Åkers IF som startade 1918. Vi pratade med ordförande Anna-Karin Wilmi och sekreteraren Erik Lambis om Åkers IF.

Sidan uppdaterades: 2 november 2022

Åkers IF har många sektioner och olika idrotter. Tror ni att variationen av idrotter gör att ni lockar mer folk till föreningen?

– Ja, vi har ca 800 medlemmar och vi lyssnar på vad medlemmarna önskar, det är de som bestämmer. Så vi försöker starta idrotter efter deras önskemål, säger Anna-Karin.
- Vi har ju idrotter som har lagts ned, eller byts mot andra idrotter när intresset blivit svalt. Just nu är gymnastiken stark med många deltagare, säger Erik.
– I och med att vi har så många idrotter inom föreningen så planerar vi träningarna så att de inte konkurrerar med varandra, utan ungdomarna ska kunna hålla på med flera idrotter, fortsätter Erik.

- Vår förening är öppen för alla. Finns det rörelseglädje så finns det motivation, och finns det motivation så finns det vilja och engagemang, och det ideella engagemanget är det starkaste som finns och då går du hit för att du vill, inte för att du måste, säger Anna-Karin.

Bild på två personer

Erik och Anna-Karin, sekreterare och ordförande i Åkers IF

Vad betyder Åkers IF för Åkers Styckebruk?

- Idag är vi stolta arbetsgivare till ungdomar som ska sommarjobba på anläggningen. 15 feriearbetare som kommer hålla i en idrottsskola här i sommar. Så det är klart vi betyder mycket för ortens ungdomar när vi kan erbjuda detta, säger Erik.

- Sen samarbetar vi med andra aktörer på orten t.ex med hembygdsförening som är starka här och där sprids det information om föreningen. Alla i Åkers Styckebruk vet inte att vi finns så samarbeten med andra är viktigt.

- Alla ska kunna vara med och vi har en låg medlemsavgift. Sen har vi har en fond som vi kan ta pengar ur för att betala någons medlemsavgift, så att alla verkligen kan vara med i föreningen, säger Anna-Karin.

Ni är ju en breddidrottsförening – Varför har ni satsat på det?

- Åkers IF har alltid varit en motionsförening. För många år sedan fanns ”gubbfotboll”, där de som slutat spela seriespel bara höll igång. Nu spelas det motionsfotboll med ungdomar från 15 år och uppåt och det är så kul att se att de flesta juniorer som vi har tappat har kommit tillbaka för att spela motionsfotboll. Så vi har i princip fått tillbaka ett helt juniorlag som spelar två dagar i veckan, fast de inte spelar i någon serie. Detta tack vare före detta A-lagsspelaren Patrik Porsin som grundat motionsfotbollen, säger Anna-Karin.

- Vi hade ett flicklag som blev nedläggningshotat då de inte kunde spela matcher på grund av att några slutade eller bytte klubb, men då skapade före detta A-lagsspelaren Fredrik Larsson ett motionslag för tjejer. Så nu har vi ett motionslag där ca 20 st tjejer upp till 13 år som spelar varje vecka. Eftersom pressen från matcher är borta så ökar viljan att komma och spela, säger Erik.
– Vilken utveckling de gör sen. Utan pressen på att prestera på matcher så vågar de prova nya saker och utvecklar sig snabbt, säger Anna-Karin.

Bild på fotbollstjejer

Motionslaget som fått många tjejer tillbaka till fotbollen.

Trenden är att ungdomar vill flytta in till storstan istället för att stanna i landsbygden för både jobb och träning. Vad tror ni att en idrottsförening i en landsbygd har för roll för att få invånarna att trivas och stanna kvar där?

- Här är det tvärt om, vi är en så starkt föreningen med många idrotter så vi har folk som kommer från närliggande orter för att träna hos oss. Så visst betyder vi mycket, säger Anna-Karin. Jag har ju varit med sen jag var liten, började med gymnastik 1987 och har blivit kvar sedan dess och nu är jag ordförande, fortsätter Anna-Karin.

- Det finns så mycket hjärta i föreningen som betyder mycket för invånarna och som gör att medlemmarna stannar kvar, säger Erik.

Det är snart val – Vad har ni för önskemål om Åkers IF inför valet?

- Vi önskar oss en belysning och ny eller renoverad terras. Vi har ju en kanonbra gräsmatta men ingen belysning. Så det önskar vi att kommunen fixar lite ljus på planen så vi kan hålla igång längre på säsongen med träningarna. Det skulle göra mycket för oss och för ungdomarna, säger Anna-Karin.

Stort Tack Åkers IF för allt ni gör för Åkers Styckebruk och för invånarna där!

Sidan publicerades: 3 juli 2022