Hem / Egna nyheter / 2021 / Uppmärksamhetsvecka mot antidoping

100% Ren Hårdträning – uppmärksamhetsvecka mot doping

Idag kör den nationella uppmärksamhetsveckan mot doping igång. Syftet med veckan är att uppmärksamma det antidopingarbete som gym och träningsanläggningar gör runt om i landet och skapa en medvetenhet om problemet.

All idrott bygger på rent spel. Att ha nolltolerans mot doping inom idrottsrörelsen i Sörmlands idrottsdistrikt är en självklarhet och därför arbetar vi på RF-SISU Sörmland förebyggande mot doping.

- Som Riksidrottsförbundets regionala organisation ger vi idrottsföreningar och förbund i länet stöd, råd och utbildning i antidopingfrågor. Vi ansvarar även för att diplomera aktörer utanför föreningssfären, till exempel privata gym, som deltar i den gemensamma satsningen Prodis – 100 % ren hårdträning fri från doping berättar Amanda Nordlie, sakkunning i Antidoping på RF-SISU Sörmland.

Temat kosttillskott 

I år slår uppmärksamhetsveckan ett slag för riskerna med kosttillskott och den bristfälliga lagstiftningen kring kosttillskott. Kommunernas livsmedelskontrollanter är ansvariga för att göra kontrollen men det som kontrolleras är att det inte finns felaktiga hälsopåståenden och att innehållsdeklarationerna är korrekt skrivna. Enligt svensk lagstiftning finns det inga krav på att en kontroll ska göras för att säkerställa att innehållet i burken stämmer överens med innehålldelarationen.

#renhårdträning

Under uppmärksamhetsveckan uppmanas alla, både gymmen och dess medlemmar, att under hashtaggen #renhårdträning ta ställning för just ren träning, så att vi tillsammans bidrar till att främja en hälsosam träningskultur. Årets uppmärksamhetsvecka kommer att märkas av på många träningsanläggningar runt om i Sverige.

Läs mer om uppmärksamhetsveckan på 100% ren hårdtränings hemsida.

Vill du veta mer om RF-SISU Sörmlands arbete med Antidoping?
Gå till vår sida om Antidoping.

 

Fakta om ”100% ren hårdträning”

100% ren hårdträning är en arbetsmetod som många svenska gym använder för att hantera och begränsa problem med doping. Arbetet med metoden organiseras och utvecklas nationellt av STAD (Stockholm förebygger alkohol och drogproblem) likaså samordningen av det nationella nätverket PRODIS (Prevention av doping i Sverige) som funnits sedan 2008. Arbetet bygger på utbildning av gympersonal, samt samverkan med polis, kommun, RF/SISU, regionen, tullverket och länsstyrelsen. Finansiering sker via Folkhälsomyndigheten. För mer info se: www.renhardtraning.com samt www.stad.org.