Hem / Egna nyheter / 2021 / Unga krafter leder vägen i sommar

Unga krafter leder vägen i sommar

I sommar är det de unga inom föreningslivet som leder vägen när Eskilstuna Kommun och Strängnäs Kommun öppnar upp för idrottsliga kostnadsfria sommarlovsaktiviteter. För att ge ungdomarna en bra start höll vi i två digitala ledarutbildningar.

Tack vare stöd från kommunerna kommer föreningslivet kunna erbjuda idrottsliga kostnadsfria sommarlovsaktiviteter för barn och unga i Eskilstuna Kommun och Strängnäs Kommun. RF-SISU Sörmland har fått förtroende att hjälpa till med såväl samordning som utbildning, där respektive kommuns idrottsföreningar kommer att ha en stor roll.

- Jag är otroligt glad att vi, tillsammans med kommunerna och föreningslivet, får möjlighet att erbjuda sommarlovsaktiviteter för alla barn och unga. Det senaste året har varit tufft för många, inte minst våra unga, och det är ett faktum att stillasittandet och den psykiska ohälsan har ökat. Därför känns det fantastiskt att det kommer att erbjudas möjlighet till rörelse under lovet för alla, säger Patricia Wallén, idrottskonsulent och samordnare av sommarlovsaktiviteterna i Strängnäs Kommun.

Det är framför allt de unga ledarna hos idrottsföreningarna i Eskilstuna och Strängnäs som kommer att leda, ta hand om och hålla i de idrottsaktiviteter som kommer att genomföras i sommar. För att ge alla unga ledare de bästa förutsättningarna bjöd vi den 18 och 20 maj in till två kostnadsfria digitala ledarskapsutbildningar för alla blivande sommarlovsledare.

- Sommarlovsledare är förebilder, motivatorer och inspiratörer för rörelse och träning och därför är det också viktigt att de känner sig trygga och säkra i sin roll. En trygg ledare ger trygga barn. I sin tur har trygga barn roligt och kommer tillbaka. Vi vill att sommarlovsledarna ska bli trygga ledare som ger och sprider trygghet omkring sig i sommar. För att de ska vara möjligt behöver vi ge dem rätt förutsättningar och rätt förberedelser så de kan genomföra sin uppgift så bra som möjligt, säger Patricia om syftet med utbildningen.

Drygt 130 unga ledare i åldrarna 13–20 år från ett 20-tal föreningar i Eskilstuna och Strängnäs deltog på de två utbildningstillfällena som bland annat kretsade kring värdskap, om att se och möta varje barn, barnkonventionen och hur vi är en bra förebild när vi representerar vår idrottsförening.

Tone Stockenberg: ”En bra ledare för mig är engagerad och vågar bjuda på sig själv”

En av deltagarna på utbildningen var 18-åriga Tone Stockenberg från Gökstens Bollklubb som i sommar ska leda barn och unga som vill testa på handboll. Tone deltog för att utveckla sina ledarkunskaper, men också för sin egen personliga utveckling och tog med sig bra saker inför sin framtida roll som sommarlovsledare i föreningen.

- Jag tog med mig mycket bra saker från utbildningen, bland annat att man ska vara väl förberedd och ha en bra struktur då barn har starka viljor. Att ha tydliga regler som gör att jag och mina ledarkollegor, men framför allt barnen ska veta vad som gäller, är också viktigt, säger Tone när vi bad henne nämna några bra saker hon tog med sig.

Vi frågade Tone om hon kunde beskriva vad en bra ledare är för henne och hur hon gör för att vara en bra förebild för andra.

- En bra ledare för mig är en engagerad, rolig och trygg ledare som vågar bjuda på sig själv. För glädjen är det som jag personligen drivs framåt av och som får mig att prestera. En bra förebild är den som ser den enskilde individen och hens kvalitéer, och som sprider glädje så alla får sin tid i rampljuset.