Hem / Egna nyheter / 2021 / Smittskyddsåtgärder från 1 december

Smittskyddsåtgärder från 1 december

Från och med den 1 december blir det krav på antingen vaccinationsbevis eller särskilda smittskyddsåtgärder vid idrottsarrangemang för fler än 100 deltagare (publik) inomhus.

Den 24 november meddelade regeringen och Folkhälsomyndigheten att krav på vaccinationsbevis eller särskilda smittskyddsåtgärder för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar införs den 1 december. För idrotten innebär det i huvudsak matcher och tävlingar. Avsikten är att begränsa de effekter som stora sammankomster kan ha på smittspridningen och därmed på hälso- och sjukvården. 

Följande gäller för idrotten: 

  • Beslutet gäller de sammankomster som hålls inomhus med fler än 100 deltagare. Ingen åtskillnad görs om det är sittande eller stående publik. I begreppet deltagare räknas publik, ej funktionärer och utövare. 
  • Träningar och utbildningar berörs vanligtvis inte.

Arrangerande idrottsföreningar kommer att ha möjlighet att välja: 

  • Kräva vaccinationsbevis – som ska uppvisas vid inpassage. Negativt PCR-test godtas inte. Personer under 18 år och personer som av medicinska skäl inte bör vaccinera sig mot covid-19 är undantagna. Religiösa skäl räknas inte.
  • Alternativt införa andra smittskyddsåtgärder, exempelvis om antal deltagare per kvadratmeter samt avstånd mellan sällskap. Just nu har Folkhälsomyndigheten ett förslag på föreskrifter ute på remiss. Läs mer om förslaget. 

Riksidrottsförbundet och specialförbunden jobbar med frågan hur åskådare ska kunna kontrolleras på ett smidigt sätt. Myndigheten för digital förvaltning (DIGG) har uppdraget att ”skapa förutsättningar för utveckling av verifieringslösningar för att kontrollera vaccinationsbevis vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar”. 

Hör med ditt SF

Som arrangör av ett idrottsarrangemang bör du dessutom vara uppmärksam på hur just ditt specialidrottsförbund eventuellt väljer att reglera er verksamhet utöver de riktlinjer som regleras genom lag och särskilda föreskrifter.
Kontakta ditt Specialidrottsförbund

Vaccinationsbevis 

Vaccinationsbevis, eller covidbevis, är ett dokument som visar att du är vaccinerad mot covid-19. Det går att beställa på www.covidbevis.se.

Har du frågor om coronapandemin och idrott?

Allmänna frågor om Covid -19 och idrott kan du ställa till This is a mailto link

Läs mer på Folkhälsomyndighetens webbplats

Texten uppdateras.