Hem / Egna nyheter / 2021 / Samtal som utvecklar dig och din förening

Samtal som utvecklar dig och din förening

Idrottsrörelsen är så mycket mer än det fysiska idrottsliga utövandet. Genom de goda samtalen kan idrotten förena och utveckla personer och öka möjligheterna för att medlemmarna att må bättre, utvecklas mer och att de ska vilja stanna kvar längre.

Under 2020 deltog 31 318 personer inom idrottsrörelsen i Sörmland i en lärgrupp, kurs eller processarbete för att utveckla sin förening. Något som visar att folkbildningens samhällsnytta är fortsatt viktig och att viljan att lära och upptäcka tillsammans inte avtagit trots coronapandemins framfart. 

Coronakrisen har vänt upp och ner på samhället och vår vardag men vi fortsätter jobba på för att finnas där för alla föreningar i Sörmland som vill ha stöd i olika frågor.Vi har alla blivit tvungna att ställa om och anpassat oss, inte minns i de goda samtalen som är en sådan viktig del av idrottsrörelsen, och det är fantastiskt hur vi tillsammans fortsätter lära av och med varandra för att utvecklas, säger Sarah Wårdemark, Idrottskonsulent i Nyköping, Gnesta, Trosa och Oxelösund.  

Ett av de många sätt som de goda samtalen kan föras genom är i lärgrupper. I en lärgrupp är det deltagarna själva som skapar lärandet genom att söka kunskap utifrån sina behov och intressen. Deltagarna stöttas av en lärgruppsledare som ser till att samtal och dialoger utvecklar såväl individer som föreningen. Det här sättet att i grupp efter egna behov och egen planering lära sig saker tillsammans är grunden för idrottsrörelsens folkbildning.  

Genom att starta upp enlärgruppkan föreningar öppna upp för nya perspektiv och finna nya möjligheter till framgångsrika lösningar.Lärgrupper har också många positiva effekter så som gemenskap, sammanhang och ökad delaktighet som är så otroligt viktigt inom idrottsrörelsen. En av fördelarna med lärgrupper är att de kan genomföras på så många olika sätt, det senaste året har jag hjälpt föreningar med att starta upp digitala lärgrupper som är ett bra alternativ i tider där man inte kan ses fysiskt, säger Sarah.    

Vill din föreningstarta upp enlärgrupp?  

Det enda som behövs är: ett ämne/område som ni vill prata om, en plan för hur ni ska lägga upp samtalet och eventuellt ett gemensamt digitalt verktyg som exempelvis Teams, Skype, Facebook eller Google Meet. Kontakta din förenings idrottskonsulent, så får ni hjälp med att komma i gång.  

Vill du veta mer om hur en lärgrupp går till och vad lärgruppsledarens roll är kan du göra det på vår webbplats.