Hem / Egna nyheter / 2021 / Ny samordnare för idrottssvaga områden i Eskilstuna

Ny samordnare för idrottssvaga områden i Eskilstuna

Sedan drygt en månad tillbaka har Eskilstuna en ny samordnare för idrottssvaga områden i Eskilstuna. Amanda Hanna heter hon och kommer att fortsätta arbetet med att etablera idrottsverksamhet i Fröslunda, Lagersberg, Årby och Skiftinge.

Amanda, är 19 år, har arbetat både inom sjukvården och som lagerarbetare tidigare men har också varit aktiv som Streetgames-ledare i Eskilstuna.

- När Streetgames startade var jag ledare för Eskilstuna basket (EB) i Lagersberg, jag arbetade även i Årby under en period. Jag blev sedan tillfrågad av RF-SISU Sörmland att bli ledare för Streetgames i juni 2020 och fick möjligheten att utbilda mig till idrottsledare. Jag började som coach och gick in som mentor i september med uppdraget att planera och leda aktiviteterna som genomförs i bostadsområdena, att hjälpa coacherna i deras roll men också att utvärdera alla pass.

Amanda har en stark koppling till idrott och föreningsliv och har prövat olika idrotter under sin uppväxt. Som 7-åring började hon spela basket hos Eskilstuna Basket och spelar sedan tre år tillbaka i föreningens A-lag. Inom föreningen är hon även aktiv som funktionär, domare, coach och har under många år arbetat i sekretariatet.

- Jag skulle säga att min koppling till idrotten och föreningslivet är ganska stark då jag medverkat inom det området större delen av mitt liv. Jag älskar den gemenskap som idrotten skapar och att kunna göra nytta inom något som gynnar så många. Idrott eller fysisk aktivitet över huvud taget är viktigt för hälsan och något som alla borde utöva.

Idrotten är ett fantastiskt verktyg för att skapa gemenskap

Amanda, som är född och uppväxt i Eskilstuna har en syriansk bakgrund och vet hur viktigt det är för barnen och ungdomarna som bor i Eskilstunas idrottssvaga områden att hitta en gemenskap, en plats där de känner sig trygga och bekväma och där är idrotten ett fantastiskt verktyg.  

- Idrotten är viktig på många sätt, inte bara ger den oss stora fördelar när det kommer till vår hälsa utan den skapar också en gemenskap. Oavsett vem du är så finns det alltid en plats för dig. Många av barnen som bor i de områdena jag arbetar i upplever brist på trygghet och glädje i hemmet. Kan vi ge dem en känsla av trygghet och glädje ska vi självklart göra det. Idrott och fysisk aktivitet är en sysselsättning som också minskar chansen att hamna fel i samhället. Det kan dämpa depressiva symptom, stress och oro som är högst framkomligt i dessa områden.  

Vill bidra till att fler hittar till idrotten

I den nya rollen som samordnare är Amandas jobb att fortsätta arbetet med att etablera idrottsverksamhet i Fröslunda, Lagersberg, Årby och Skiftinge. Dels så ansvarar hon för alla StreetGames-ledare som arbetar i områdena och är deras närmsta kontakt inom projektet. Dels så är hon ute och pratar med föreningar som vill in i projektet och kopplar ihop dem med de ledare som finns. Framför allt handlar det om att föra projektet framåt med målsättningen att fler ska hitta till idrotten och föreningslivet.

- Man kan säga att jag är lite som spindeln i nätet i arbetet med idrottssvaga områden och Streetgames i Eskilstuna. Vi vill att så många idrottsföreningar som möjligt ska etablera verksamhet där idrotten behövs, för att vi på så sätt tillsammans ska kunna få barn och ungdomar i dessa områden att börja aktivera sig inom idrotten. Att försöka fånga deras intresse och att få dem att förstå de många fördelar som finns med idrotten och föreningslivet.

Amanda ser fram emot den nya rollen hon nu tar över på RF-SISU Sörmland.

  • Det är mycket jag ser fram emot i min nya roll, såklart att utvecklas som individ och att samla på mig ny kunskap, men framför allt möjligheten att få vara med och skapa bra miljöer för våra barn och unga i samhället. Jag har alltid haft ett intresse för att jobba med barn och få dem att känna sig glada och trygga, både i sig själva och i sin omgivning och i den här rollen får jag vara med och bidra till det.

Följ Amandas vardag på vårt Instagram-konto

Under vecka 8 (22-28 februari) kommer du att kunna följa Amandas vardag som samordnare för idrottssvaga områden i Eskilstuna på vårt Instagram-konto. Du hittar dit genom att följa denna länk: @rfsisu_sormland