Hem / Egna nyheter / 2021 / Lärgruppen ger kraft åt individers och föreningars utveckling

Lärgruppen ger kraft åt individers och föreningars utveckling

Efter lång tid med corona är idrotten igång igen – härligt! Kanske är det nu läge att utvecklas i föreningen. Ett enkelt steg för att skapa nya möjligheter, kraft och engagemang i föreningen är att starta upp en lärgrupp.

När pandemirestriktionerna togs bort i slutet av september släpptes också idrotten fri med alla sina aktiviteter runt om i landet. Många hade längtat. Men att vara med i en idrottsförening är så mycket mer än bara idrott. Det är också en plats för lärande och goda samtal som utvecklar dig som individ, och din förening i stort. Det kallar vi idrottsrörelsens folkbildning – när människor och föreningar möts och växer tillsammans. 

Den här veckan vill vi, tillsammans med våra kollegor över hela landet, lyfta och hylla lärgruppen. Så enkel och användbar för alla föreningar som vill utvecklas. Vi vet för vi har erfarenhet från väldigt många föreningars lärgrupper och vi delar gärna med oss av denna. Lärgrupper som genomförts i styrelserum, stall, omklädningsrum, på läktare och runt klubbstugans fikabord.

Folkbildning är del av vårt uppdrag

RF-SISU Sörmland är en samlad stödorganisation för föreningsidrotten i distriktet. SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens eget studieförbund och som dess regionala del arbetar vi med att stötta och utveckla föreningar, förbund och individer.

Inte alla är helt bekanta med begreppet folkbildning. Folkbildning är en form av lärande där deltagarna själva bestämmer vad de vill veta mer om. Det viktigaste är själva mötet mellan människor och att lära av varandra genom samtal. Vanligast är att man träffas, pratar och reflekterar över ett ämne som man har valt. Det kallas för lärgrupp.

Jonas Nilsson är verksamhetschef för RF-SISU Sörmland i vår västra zon som innefattar Katrineholm, Vingåker och Flens kommun. Han har arbetat med folkbildning kopplat till idrott i många år och har stor kunskap kring ämnet. 

- Det finns många olika sätt en förening kan arbeta med folkbildning, men just lärgruppen är nog det som passar flest föreningar. Det är tillgängligt, frivilligt och skapar både närhet och delaktighet. Ett bra verktyg för föreningsarbete helt enkelt!

Lärgruppen - Enkel och effektfull

Lärgrupp är också den verksamhetsform som används mest när föreningar och RF-SISU samverkar inom idrottsrörelsens folkbildning.

- Det som kännetecknar en lärgrupp är viljan att lära och nyfikenheten att upptäcka tillsammans. Lärgruppen sätter pulsen i föreningsutvecklingen och är ett enkelt och effektfullt sätt att utvecklas genom, säger Jonas.

Temat kan vara i princip vilket som helst. Till exempel att lära mer om sin idrott, prata om kost eller hur man är en bra kompis. Ledarutveckling, planering av ett arrangemang eller framtidens förening. Det viktigaste är att ämnet känns intressant och meningsfullt.

Idrottskonsulenten stöttar upp

Idrottens klubbstugor och föreningslokaler är idrottskonsulenternas hemmaplan. Varje dag, året runt möter de föreningsledare, tränare, aktiva och föräldrar i hela Sörmland. Idrottskonsulenten lyssnar in din förenings behov, hur ni vill utvecklas, vad ni vill uppnå och kan sedan vägleda och ge förslag på hur ni kan göra för att komma vidare. Tillsammans formar din förening och idrottskonsulenten en utbildningsplan utifrån folkbildningens möjligheter. Där utgör lärgruppen den puls som gör utveckling och förflyttning möjlig.

När din förening är redo för utveckling. Hör av er så lägger vi upp en plan!

LÄS MER

Om folkbildning i stort

Om lärgrupper och lärgruppsledare

Lyssna på idrottsrörelsens podcast ”Här pågår föreningsidrott” Avsnitt 71: Folkbildning - vi lär av varandra 

Lyssna på idrottsrörelsens podcast ”här pågår föreningsidrott” Avsnitt 128: Folkbildning genom lärgruppen