Hem / Egna nyheter / 2021 / Det här gäller för matcher och tävlingar

Det här gäller för matcher och tävlingar

Från och med 1/6 är det tillåtet med publik på idrottstävlingar och matcher. En idrottstävling är som utgångspunkt en offentlig tillställning som kräver att föreningen gör en anmälan eller söker tillstånd.

Vi får frågor som rör tillstånd och anmälan för idrottsevenemang, som match och tävling. För att få svar på frågor om specifika evenemang måste man kontakta polismyndigheten, men här förtydligar vi vad som gäller:

  • Anordnas ett evenemang, exempelvis idrottstävling, på offentlig plats måste föreningen ansöka om tillstånd hos polismyndigheten.
  • Även idrottstävlingar och matcher som anordnas på idrottsanläggningar, där publik och allmänheten har tillträde, betraktas som offentlig tillställning. Men vid idrottsevenemang på idrottsanläggningar, exempelvis tävlingar och matcher, ska föreningen istället göra en kostnadsfri anmälan till polismyndigheten. Det gäller även för tävlingar och matcher för barn och ungdomar.
  • En idrottstävling eller match som däremot genomförs på en tydligt avgränsad arena och utan publik är generellt inte en offentlig tillställning och då krävs ingen anmälan.

Om idrottsevenemanget är öppet för allmänheten/publik eller om det anordnas på offentlig plats så är det en offentlig tillställning och då ska antingen en anmälan eller en ansökan lämnas in till polismyndigheten. Anmälan kan göras för en hel förening, exempelvis samtliga lag/tävlingar, med bifogat spel- eller tävlingsprogram. Detta kan även gälla idrottsskolor och andra idrottsaktiviteter.


Frågor kring specifika idrottsevenemang besvaras enklast av polismyndigheten genom att en ansökan/anmälan skickas in för en korrekt bedömning.

Mer information hittar du på polismyndighetens webbplats.