Hem / Egna nyheter / 2021 / Barn får delta i match eller tävling - på ett ansvarsfullt sätt

Barn får delta i match eller tävling - på ett ansvarsfullt sätt

Den 28 april kom beskedet att Folkhälsomyndigheten möjliggör för barn och unga födda 2002 eller senare att delta i enstaka matcher eller tävlingar utomhus. Här hittar du ett förtydligande om vad öppningen innebär.

Idrotten är viktig för fysisk aktivitet, gemenskap och för att må bra och det är glädjande att enstaka matcher för barn och unga kan genomföras. Fortfarande har vi hög smittspridning av Covid-19 i Sverige och det är viktigt att öppningen när det gäller matcher och tävlingar utomhus sker på ett ansvarsfullt sätt.

Med enstaka match eller tävling utomhus för barn födda 2002 och senare avses:

  1. för lagidrotter maximalt en match eller en endagstävling per lag och vecka och att matchen eller tävlingen genomförs lokalt eller annars med ett begränsat resande, och
  2. för individuella idrotter maximalt en match eller tävling omfattande en tävlingsdag per utövare och vecka och att matchen eller tävlingen genomförs lokalt eller annars med ett begränsat resande.

Förtydligande:

  • Med enstaka lokala matcher/tävlingar menas matcher/tävlingar lokalt inom den egna kommunen. Lokalt innebär inte hela regionen. Resande ska fortsatt undvikas och man ska ta sig till matchen/tävlingen på ett smittsäkert sätt.
  • Inga omklädningsrum ska användas.
  • Folksamlingar och publik ska inte förekomma.
  • Inga cuper eller flera olika matcher/tävlingar mot olika lag/personer samma dag ska förekomma. Man ska möta så få människor som möjligt.

Inga lokala råd angående matcher och tävlingar gäller i Sörmland, råden kommer från Folkhälsomyndigheten.
Det lokala smittskyddet i Sörmland har varit behjälpliga i tolkningen av Folkhälsomyndighetens råd.

Har du frågor om enstaka matcher och tävlingar kan du: