Hem / Egna nyheter / 2020 / Klartecken för matcher och tävlingar för seniorer

Klartecken för matcher och tävlingar för seniorer

Vid en presskonferens idag berättade regeringen och Folkhälsomyndigheten att det införs lättnader av de allmänna råd som gäller för idrotten från och med 14 juni, vilket öppnar för tävling och matcher för seniorer.

Det här gäller från 14 juni

De sammantagna förbud, allmänna råd, rekommendationer från Sveriges regering och Folkhälsomyndigheten som idrottsrörelsen ska följa från den 14 juni är fortsatt:

Förbud efter beslut från regeringen att anordna allmänna sammankomster och offentliga tillställningar för fler än 50 personer.

Allmänna råd från Folkhälsomyndigheten som gäller hela det svenska samhället där det gäller att hålla avstånd från varandra.

Allmänna råd från Folkhälsomyndigheten specifikt för idrottsrörelsen där två av tidigare fem allmänna råd gäller fortsatt efter den 14 juni:

  1. Om möjligt vara utomhus
  2. Begränsa antal åskådare och undvik trängsel

Vad gäller för resor inom idrotten?

Folkhälsomyndigheten meddelade den 29 maj att tävlingar och matcher på alla nivåer kommer att tillåtas från den 14 juni, då ändringar av de allmänna råden till idrotten ändras.

Folkhälsomyndigheten skriver att ”nödvändiga resor i samband med yrkesutövande av idrott på elitnivå tillåts. Däremot kan andra idrottstävlingar på lägre nivå, som innebär att tävlande och funktionärer behöver resa längre sträckor över landet, bara arrangeras ifall nuvarande reserestriktioner hävs”. Läs mer i nyhet hos Folkhälsomyndigheten.

Vi är medvetna om att nuvarande reserestriktioner för idrottsföreningar ännu inte har ändrats, men förutsätter utifrån information Riksidrottsförbundet har fått från Folkhälsomyndigheten att en ändring sker före den 14 juni. Vi återkommer med förtydligande information så fort vi kan.

Rekommendationer från Folkhälsomyndigheten specifikt till idrottsrörelsen vid arrangemang av tävlingar och matcher:

  • Den som är sjuk, även med milda symtom, ska inte delta i aktiviteter alls, utan stanna hemma till och med två dagar efter tillfrisknande. Insjuknar man under en idrottsaktivitet ska man gå hem direkt.
  • Genomför en riskbedömning
  • Uppmana till att om möjligt byta om hemma före och efter aktiviteter
  • Dela inte vattenflaskor, munskydd och liknande som kan överföra saliv.
  • Ha en god kapacitet för tillfredsställande handhygien, antingen handtvätt med tvål och rinnande vatten eller om det inte går – tillgång till handsprit. Det är särskilt viktigt i toalettområden och på matställen.
  • Information om allmänna hygienråd (exempelvis affischer)

Riksidrottsförbundet kommer fortsätta att stödja specialidrottsförbunden i bedömningen av hur tävlingsverksamhet kan bedrivas för att leva upp till nu kvarvarande förbud och allmänna råd, för att som tidigare bidra till minskad smittspridning.

Till www.rf.se