Hem / Egna nyheter / 2020 / En sörmlänning får elitidrottsstipendium

En sörmlänning får elitidrottsstipendium

Riksidrottsförbundet offentliggjorde i onsdags listan över årets elitidrottsstipendiater som alla erhåller 50.000 kronor vardera. Bland stipendiaterna finns en idrottare från Sörmland.

Donna Berglund från Eskilstuna som tävlar i klassiskt styrkelyft och studerar på Gymnastik och Idrottshögskolan Stockholm tilldelas nu Riksidrottsförbundets elitidrottsstipedium. Utöver ett ekonomiskt stöd på 50.000 kronor vardera medför stipendiet också att de får stöd från avdelningen Elitidrottstöd på Riksidrottsförbundet inom bland annat idrottspsykologi och idrottsmedicin. Listan med alla stipendiater hittar du här. 

Utmaningarna är stora för dagens elitidrottare

Utmaningarna för många idrottare är större än någonsin, precis som för föreningar och förbund. Förutom de ekonomiska svårigheter som coronapandemin medför brottas de aktiva även med frågor som rör inställda och flyttade tävlingar och läger, osäkerhet kring kval och ranking, oro kring sponsorer och andra intäkter samt annat som begränsas av rådande restriktioner.

– Vår förhoppning är att elitidrottsstipendiet ska stötta de aktiva, så att de orkar att utvecklas in i den förhoppningsvis ljusare framtiden. Karriärerna för både studier och idrott är längre nu än tidigare. Något som är positivt, då många av de bästa satsar och presterar på topp i många år, säger Liselotte Ohlson, avdelningschef för elitidrottsstöd, Riksidrottsförbundet.

Nivån extremt hög bland de sökande

– Nivån på årets stipendiater har sällan varit så hög, både idrottsligt och studiemässigt. Flera stipendiater har redan tävlat på såväl EM, VM som OS. I gruppen finns det flera mästerskapsmedaljörer. På studiesidan kan vi konstatera att det stora flertalet studerar akademiska program på högskola eller universitet. Flera branscher får fler utbildade elitidrottare i framtiden; lärare, ingenjörer, jurister, läkare och många andra spännande yrken, säger Liselotte.

Fakta om Riksidrottsförbundets och Svenska Spels Elitidrottstipendium 2020-2021:

  • Antal sökande var 394 idrottare.
  • De sökande var från 50 olika specialidrottsförbund.
  • Av de 394 sökande var 183 män (46 %) och 211 kvinnor (54 %).

Beslut 2020-2021:

  • 60 stipendium à 50 000 kronor.
  • Stipendiater från 35 olika specialidrottsförbund.
  • 38 av stipendiaterna är kvinnor (63%) och 22 är män (37%).
  • Alla 60 stipendiater håller landslagsnivå i sin idrott, ett flertal har medverkat på EM, VM eller OS (junior/senior) och ett antal har tagit medalj på internationella mästerskap.

Av de 60 stipendiater studerar 59 program/kurser på Universitetet/Högskola, 1 läser på Folkhögskola, några exempel på utbildningar är socionom, civilingenjör, jurist och läkarprogrammet.