Hem / Egna nyheter / 2020 / Coronapandemin och idrotten – Vad gäller just nu?

Coronapandemin och idrotten – Vad gäller just nu?

Nationella allmänna råd ersatte den 14 december de lokala allmänna råden i landets samtliga regioner. Riksdagen har också beslutat om den så kallade pandemilagen som gäller från den 10 januari.

I nuläget har förbund och föreningar att ta hänsyn till framför allt tre olika begränsningar med anledning av corona:

Regeringens rekommendationer

Regeringen uppmanar "icke nödvändiga verksamheter" som drivs av staten, regioner eller kommuner att hålla fortsatt stängda åtminstone till och med den 18 april.

Till följd av den allvarliga och osäkra situationen fortsätter regeringen att uppmana kommuner och regioner att hålla icke-nödvändig verksamhet som allmänheten har tillträde till, och som inte regleras enligt begränsningsförordningen, stängd. Kommunala gym och sportanläggningar, badhus samt museer och konsthallar omfattas inte av uppmaningen då dessa verksamheter omfattas av begränsningsförordningen.

Likt tidigare undantas idrotts-, fritids-, och kulturaktiviteter för barn och unga födda 2002 och senare undantas och de får därmed får träna, på ett smittsäkert sätt, både inomhus och utomhus.

Pandemilagen

Riksdagen har beslutat om den så kallade pandemilagen som gäller från den 10 januari 2021. Enligt pandemilagen tillåts max åtta deltagare vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, som idrottsevenemang med publik. I lagen finns också särskilda begränsningar för gym, idrottsanläggningar och badhus som är öppna för allmänheten.

Folkhälsomyndighetens allmänna råd

Folkhälsomyndigheten föreskrifter och allmänna råd gäller sedan den 14 december 2020. De allmänna råden tillåter smittsäker träning för alla, om möjligt utomhus.

Skärpta lokala rekommendationer

Dessa skärpta lokala rekommendationer gäller för Sörmland.
Dessa skärpta lokala rekommendationer gäller för Södertälje och Nykvarn.

 Har du frågor om coronapandemin och idrott kan du även vända dig till: