Hem / Egna nyheter / 2020 / Coronapandemin och idrotten – Vad gäller just nu?

Coronapandemin och idrotten – Vad gäller just nu?

Lokala allmänna råd gäller i Sörmland från den 5 november. För idrotten innebär det att avstå från träningar, matcher och tävlingar, med undantag för träning för barn och unga födda 2005 eller senare och för dem som utövar idrott som sitt yrke.

Spridningen av Covid-19 ökar i hela länet. Läget är allvarligt och för att bromsa smittan krävs ett förändrat beteende. Därför har Region Sörmland och Folkhälsomyndigheten infört skärpta allmänna råd som gäller alla som bor eller vistas i Sörmland. Det gäller både för invånare, verksamheter och arbetsgivare.

För idrotten innebär det att avstå från idrottsträningar, matcher och tävlingar, med undantag för träning för barn och unga födda 2005 eller senare och för dem som utövar yrkesmässig idrott. Här hittar du definitionen av yrkesmässig idrott.

Det här gäller för dig som bor eller vistas i Sörmland

  • Om möjligt undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge. Man bör också undvika vissa typer av aktiviteter om de inte går att genomföra utan fysiskt avstånd till andra, som kontaktsporter eller hälso- eller skönhetsvård som inte är medicinskt motiverad.
  • Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.
  • Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.

Nödvändig närkontakt, som vid exempelvis vårdbesök och medicinska undersökningar, omfattas inte av rådet. Det är dock viktigt att tänka på att den som har symtom som kan vara covid-19 ska undvika all nära kontakt med andra.

Beslutet omfattar också skärpta allmänna råd för arbetsplatser och för verksamheter – som exempelvis butiker, köpcentrum och idrottsanläggningar – i Sörmland:

  • Verksamheter och arbetsgivare bör vidta åtgärder så att var och en ska kunna följa de allmänna råden ovan. Arbetsgivares åtgärder kan vara att uppmana personalen att arbeta hemifrån, erbjuda utökade förutsättningar att arbeta hemifrån, och att skjuta upp tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten.
  • Övriga verksamheter kan minimera antalet besökare vid samma tidpunkt, anpassa öppettiderna, och erbjuda digitala alternativ.

Alla idrottstföreningar och förbund är en verksamhet, med ansvar att fatta beslut i linje med råden. Vissa av verksamheterna är dessutom arbetsgivare.

Läs de allmänna råden i sin helhet på Folkhälsomyndighetens webb samt vad de allmänna råden innebär.

Se en inspelad video från informationsträffen med smittskyddsläkaren i Sörmland och jurist från RF den 6 november på vår webbplats. 

Har du frågor om de nya råden kan du även vända dig till:

 

Idrottsrörelsen i Sörmland har tagit ansvarsfulla beslut och ställt upp på ett fantastiskt sätt under pandemin. Vi vill rikta ett stort tack till alla föreningar, ledare och medlemmar. Nu går vid dock in i ett skarpare läge eftersom smittspridningen ökar i vår region.

Vi behöver nu ta ett gemensamt ansvar att följa de skarpa allmänna råden. Vi som älskar rörelseglädjen, gemenskapen och spänningen, som idrottsrörelsen skapar, kan göra skillnad. För att vi ska kunna träna och tävla, som vi önskar i framtiden, behöver vi nu mer än någonsin ta gemensamt ansvar som individer, föreningar och förbund.

Nu ser vi till att hjälpas åt att hålla i och att hålla ut!