Hem / Egna nyheter / 2020 / Utan idrotten hade jag hamnat snett

Utan idrotten hade jag hamnat snett

Idag inleds Parasportveckan, en årlig aktivitet som sätter parasporten på kartan. Under veckan kan du ta del av utbildningar och inspiration digitalt, samt lära känna förebilder som Mike. För honom betyder idrotten allt.

Mike kliver in genom dörren med ett stort varmt leende på läpparna. Han är på plats i god tid och fyller omedelbart det tomma och kala rummet med massor av energi.

- Det var länge sedan vi sågs, konstaterar han och så är det. De spontana besök han brukar göra hos oss på Idrottens hus i Västerås är inte lika självklara i en tid då coronapandemin fortsatt har ett stadigt grepp om Sverige och världen.

Vi går in i köket och möts av doften av nybryggt kaffe. Häller upp varsin kopp och småpratar, precis som vi brukar göra när vi ses. Mike berättar att det snart är dags för premiär av Tv-serien ”Heja Sverigelaget!”, där vi får följa honom och ytterligare tre idrottare med intellektuell funktionsnedsättning på resan mot Special Olympics World Games.

- Det är nervöst, men jag är ju bara mig själv. Jag vågar nog inte titta på programmet, skrattar han samtidigt som vi slår oss ner vid ett av borden.

Plötsligt blev jag någon – jag var accepterad

Mike Malmer är en sprudlande frisk fläkt. Han skämtar ofta om och med sig själv, delar med sig av berättelser och vågar vara både öppen och ärlig. Samtidigt bär han på erfarenheter som få av oss andra gör och en känsla av att sällan passa in. Det blir märkbart tydligt när han delar med sig av sin historia, om idrottens betydelse och vad som format honom till den han är idag.

- Jag är uppväxt ungefär 15 kilometer från Bollnäs och det var skolskjuts som gällde därifrån. Trots att jag stod redo i god tid och väntade på bussen varje morgon hände det flera gånger att bussen inte stannade. Det fanns en rädsla för mig för att jag inte vara som alla andra. Jag var mörkhyad och passade inte in. När bussen åkte förbi utan att stanna fanns ingen annan möjlighet för mig än att springa till skolan. Jag var bra på att springa och blev såklart ännu bättre genom att ta mig till skolan så varje dag.

- Jag gillade idrott, började med friidrott och det gick bra för mig. Genom att visa att jag var duktig på löpning blev jag helt plötsligt någon, jag var accepterad. Jag var bra på något och då var jag också okej som person.

Utan idrotten hade jag förmodligen suttit inne

Mike berättar att skoltiden var tuff. Han hade svårt att sitta still och hans påhittighet var inte alltid uppskattad. Han gick i vanlig skola upp till årskurs åtta, men när lärarna tyckte att han var svår att hantera placerades han istället i särskola.

- Jag har ADHD och myror i brallan, skrattar Mike och lyfter den vita porslinskoppen som står på bordet framför honom. Han tar en stor klunk av det ljumma kaffet samtidigt som leendet byts mot en betydligt mer allvarlig blick.      

- Särskolan var inte alls bra för mig, jag ville utvecklas men kände inte att jag fick chansen.  Hade jag inte haft idrotten hade jag hamnat snett, umgåtts med fel människor och förmodligen suttit inne idag.

Mike har aldrig lärt sig att läsa eller skriva, en kunskap som de flesta tar för givet och något som många gånger har satt käppar i hjulet för honom. Idrotten blev en frizon där han kunde vara sig själv och fokusera på sin prestation. Han visste att om han tränade hårt skulle han lyckas nå sina mål och få möjlighet att resa runt i världen på olika tävlingar. Det var tydligt vad som krävdes och han gillade rutinerna. Dessutom kunde han koppla bort andra utmaningar han mötte i vardagen.

Var nyfiken och våga fråga

Sedan flera år tillbaka är Mike bosatt i Västerås där han är aktiv både som idrottare och ledare. Drömmen är att utveckla sitt ledarskap genom olika utbildningar, men utan att kunna läsa och skriva är det svårt att både hitta och delta i de ledarutbildningar han skulle önska. Att leva med en funktionsnedsättning som inte syns kan vara svårt att förstå och hantera, här har idrotten fortsatt mycket att lära konstaterar han.

- Jag har provat många olika idrotter: friddrott, längdskidor, fotboll, boxning, brottning och nu sysslar jag mest med judo. Jag tycker att idrottsledare ska bli mer nyfikna och våga fråga när de ser att någon kanske inte är som alla andra. Fråga hur kan jag hjälpa dig och inte ta saker för givet. Alla passar inte in i ramen men alla vill utvecklas utifrån sina förutsättningar.

Just att vara att vara nyfiken och fråga är sådant han har tagit med i sitt eget ledarskap.

- Jag kan inte läsa böcker, tidningar eller mejl men jag är bra på att läsa människor. Jag är inte dum, jag är bara annorlunda!

Mike har en fantastisk idrottskarriär i bagaget och meriter de flesta av oss inte har en chans att mäta oss med. Men framförallt har han glädjen och passionen. Att idrotten har betytt och fortsatt betyder mycket för honom råder det inga tvivel om.

- Idrotten betyder allt för mig. Att träna hjälper mig att må bra i både kropp och själ, jag får en bättre hälsa och slipper ta en massa mediciner. Tack vare idrotten har jag dessutom träffat de grymmaste och bästa människorna jag känner, där alla bär på sin historia. Vi måste bara bli bättre på att fråga och lyssna.

Lyssna på artikeln om Mike (ljudfil)

Här hittar du program och mer information om Parasportveckan

Så här kan du och din förening arbeta för en mer inkluderande idrott

Kontakta din idrottskonsulent

Här kan du läsa mer om  serien Heja Sverigelaget!

Text: Anette Fransson, RF-SISU Västmanland

Foto:
 Mike Malmer med sitt silver från Special Olympics World Games i Abu Dhabi.
Fotot är taget av Special Olympics Sweden.