Hem / Bidrag och stöd / Coronapandemin / Skärpta lokala allmänna råd i Småland – så påverkas idrotten!

Skärpta lokala allmänna råd i Småland – så påverkas idrotten!

Folkhälsomyndigheten har, tillsammans med Region Jönköpings län, Region Kronoberg och Region Kalmar län beslutat om skärpta allmänna råd i de tre länen, för att minska spridningen av covid-19. Idrotten påverkas, liksom hela samhället.

För Smålands tre län gäller de lokala allmänna råden för covid-19 fram till den 13 december. På Folkhälsomyndighetens hemsida kan du läsa vad som gäller för samhället i stort. Här en kort sammanfattning:

✔️Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.

✔️Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.

✔️Om möjligt undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge.

Det här gäller för idrotten i Småland

RF-SISU Småland jobbar som vanligt - fast annorlunda

Fram till den 13 december är RF-SISU Smålands kontor stängda och verksamheten genomförs digitalt. Kontakta oss!

Inga träningar, matcher och tävlingar för den som är född tidigare än 2005

Enligt de lokala allmänna råden för Smålands tre län bör idrottsverksamhet för personer födda tidigare än 2005 inte genomföras. Det gäller träningar, matcher och tävlingar.

Idrott för unga

De lokala allmänna råd som gäller för idrotten i Småland innebär att barn och unga födda 2005 eller senare får fortsätta träna under - coronaanpassade former.

Publiktak på max åtta personer i hela Småland

Smålands tre länsstyrelser följer med sina nya beslut (23/11) samma linje som alla länsstyrelser i Sverige. Från och med den 24 november gäller alltså max åtta personer i publiken vid idrottstävlingar, även om publiken är sittande och har anvisade platser.

Men inget är enkelt dessa dagar. En idrottstävling är som utgångpunkt en offentlig tillställning och får därmed inte samla fler än åtta deltagare. Men här krävs en något längre förklaring för att förstå hela bilden. Läs mer om idrottstävlingar på Riksidrottsförbundets hemsida

Elitidrotten fortsätter att träna och tävla

Undantag för de skärpta allmänna råden för idrotten i Småland, och övriga landet, görs för professionella idrottare som har idrotten som yrke eller huvudsaklig sysselsättning, så kallad ”yrkesmässig idrott”. Läs mer om yrkesmässig idrott på Riksidrottsförbundets hemsida

Stöd för idrottsföreningar

Många idrottsföreningar har naturligtvis frågor om sin verksamhet i rådande läge. Vid frågor om lämpligaste sättet att gå till väga i den enskilda situationen kontaktar ni i första hand ert specialidrottsförbund (SF). En innebandyförening kontaktar alltså Svenska Innebandyförbundet eller dess distrikt (SDF), till exempel Smålands Innebandyförbund, beroende på vilket förbund föreningen tillhör. Hitta ditt SF eller SDF här

Informationsträffar om lokala allmänna råd

RF-SISU Småland har arrangerat tre informationsträffar där regionernas smittskyddsläkare medverkat., och föreningar och förbund har kunnat ställa frågor. Informationsträffarna går att ta del av i efterhand.

Kronobergs län 6 november

Jönköpings län 9 november

Kalmar län 12 november

Ishockey

RF-SISU Småland har även, tillsammans med Svenska Ishockeyförbundet, genomfört en informationsträff för ishockeyföreningar i Blekinge, Halland, Skåne och Småland. Den går också att ta del av i efterhand.

Ishockey 11 november