Hem / Vi arbetar med / Idrott för äldre

Sund Smart Stark Senior

Sund Smart Stark Senior (4S) är ett projekt, av RF-SISU Småland, inom idrott för äldre. Projektet ska bidra till ett gott liv för seniorer genom att skapa hälsofrämjande aktiviteter och få fler seniorer till föreningslivet. 

RF-SISU Småland driver Sund Smart Stark Senior tillsammans med Region Jönköpings län, Region Kronoberg och Region Kalmar län. Äldre över 65 år får under en termin testa på olika föreningsaktiviteter som bland annat tennis, golf, bågskytte, lättgympa, spinning och bordtennis. Seniorerna får även temaföreläsningar om exempelvis kost, motivation till motion, fallprevention och styrketräning för äldre. 

Vad händer efter 4S? 

När seniorerna deltagit i Sund Smart Stark Senior hoppas vi att de har fått ökad kunskap om sin egen möjlighet att påverka och främja sin hälsa och att de har hittat en idrott som de vill fortsätta utöva i föreningsgemenskap. Som en bonus hoppas vi även att de har haft en trevlig social samvaro och lärt känna nya människor. 

När första omgången av satsningen i respektive kommun är genomförd hoppas vi att kommunen fortsätter att genomföra nya omgångar med nya deltagare. Föreningslivet är då förberett och stödmaterial finns framtaget för att underlätta för kommunen att planera och genomföra fortsatta omgångar. 

Kommuner som deltagit 

Pilotprojektet arrangerades i Eksjö 2014 och satsningen har sedan genomförts i två eller tre kommuner varje termin. 

  • Jönköpings län: 
    Eksjö, Vetlanda, Gnosjö, Aneby, Nässjö, Värnamo, Jönköping, Habo, Vaggeryd
  • Kronobergs län: 
    Ljungby, Älmhult, Markaryd 
  • Kalmar län: 
    Hultsfred, Mönsterås, Nybro, Kalmar, Torsås, Vimmerby, Borgholm, Emmaboda, Västervik 

Sund Smart Stark Senior från 2016 i Aneby