Hem / Vi arbetar med / Idrott för äldre

Sund Smart Stark Senior

Sund Smart Stark Senior (4S) är en satsning, av RF-SISU Småland, inom idrott för äldre. Satsningen ska bidra till ett gott liv för seniorer genom att skapa hälsofrämjande aktiviteter och få fler seniorer till föreningslivet. 

RF-SISU Småland och regionerna driver Sund Smart Stark Senior tillsammans med kommunerna. Äldre över 65 år får under en termin testa på olika föreningsaktiviteter som bland annat tennis, golf, bågskytte, lättgympa, spinning och bordtennis. Seniorerna får även temaföreläsningar om exempelvis kost, motivation till motion, fallprevention, styrketräning för äldre och idrottens föreningslära. 

På grund av coronapandemin kan inte satsningen genomföras som vanligt under hösten 2020. Vi tittar på alternativa sätt att genomföra satsningen och hoppas kunna komma igång så snart som möjligt. Föreningar och kommuner som är intresserade av att delta i satsningen är välkomna att höra av sig till Linda Odqvist, se kontaktuppgifter ovan.

Vad händer efter 4S? 

När seniorerna deltagit i Sund Smart Stark Senior hoppas vi att de har fått ökad kunskap om sin egen möjlighet att påverka och främja sin hälsa och att de har hittat en idrott som de vill fortsätta utöva i föreningsgemenskap. Som en bonus hoppas vi även att de har haft en trevlig social samvaro och lärt känna nya människor. 

När första omgången av satsningen i respektive kommun är genomförd hoppas vi att kommunen fortsätter att genomföra nya omgångar med nya deltagare. Föreningslivet är då förberett och stödmaterial finns framtaget för att underlätta för kommunen att planera och genomföra fortsatta omgångar. 

Kommuner som deltagit 

Pilotprojektet arrangerades i Eksjö 2014 och satsningen har sedan genomförts i två eller tre kommuner varje termin. 

  • Jönköpings län: 
    Eksjö, Vetlanda, Gnosjö, Aneby, Nässjö, Värnamo, Jönköping, Habo, Vaggeryd
  • Kronobergs län: 
    Ljungby, Älmhult, Markaryd 
  • Kalmar län: 
    Hultsfred, Mönsterås, Nybro, Kalmar, Torsås, Vimmerby, Borgholm, Emmaboda, Västervik 

Sund Smart Stark Senior från 2016 i Aneby