Hem / Vi arbetar med / Inkluderande idrott / Fritidsbanken / RF-SISU Småland - en hjälpande hand för Fritidsbanken

RF-SISU Småland - en hjälpande hand för Fritidsbanken

Fritidsbanken har vuxit i Sverige och finns i skrivande stund i 96 lokaler i Sverige. Fredrika Lindström och Philip Rosqvist är idrottskonsulenter på RF-SISU Småland och högst involverade i arbetet. 
- Vi försöker att finnas med som en hjälpande hand i uppstarten, säger Fredrika Lindström. 

Av de totalt 96 fritidsbankerna (fördelat på 85 kommuner) som finns i Sverige öppnade Småland sin åttonde i och med invigningen på Öxnehaga i Jönköping i december 2019. 

Fredrika Lindström har varit med i arbetet när Fritidsbanken öppnade i Habo 2018 och den redan nämnda på Öxnehaga.
- När Riksidrottsförbundet gick in och stöttade Fritidsbanken fick vi konsulenter en viktig roll i arbetet. Först och främst är vi till för att stötta och hjälpa kommunerna som är intresserade av att starta en fritidsbank, säger hon. 
- Vi vill vara tydliga med vad Fritidsbanken står för, belysa värdegrunden och att man gör det för en god sak.

Philip Rosqvist är idrottskonsulent i Kalmar och var med när Fritidsbanken öppnade på Verkstadsgatan, i samma lokal som Återbruket, i slutet av 2018. 
Precis som Fredrika Lindström hoppas han att fler kommuner hakar på och blir en del av Fritidsbanken. 
- Den senaste månaden har jag haft presentationer för kommunen i Mörbylånga, Nybro och Borgholm. Även om det är i ett tidigt skede känns det som att fler och fler blir mer nyfikna på Fritidsbanken, vilket är väldigt positivt, säger Philip Rosqvist och tillägger: 
- Sedan gäller det att få ihop ett helhetskoncept som fungerar. 

I och med att Fritidsbanken har blivit större och större har också analysarbetet hjälpt utvecklingen framåt. Forskningsinstitutet RISE har gjort en granskning av Fritidsbanken där det bland annat konstateras att 54 procent av låntagarna rör sig mer tack vare Fritidsbanken. Under 2019 gjordes hela 260 000 utlån och cirka 180 000 artiklar registrerades.

- För de som startar upp finns egentligen redan ett färdigt koncept, man blir inte ensam i arbetet utan kan hitta inspiration av de fritidsbanker som redan finns, säger Fredrika Lindström.

- Det är också viktigt att betona att Fritidsbanken inte är till för en specifik målgrupp - den är till för alla, säger Philip Rosqvist.

FAKTA: Fritidsbankerna i Småland
Jönköping (Öxnehaga)
Habo
Gislaved
Gnosjö
Ljungby
Tingsryd
Hultsfred
Kalmar