Hem / Vi arbetar med / Inkluderande idrott / Fritidsbanken

Fritidsbanken

Fritidsbanken är en ideell organisation som samlar in begagnad sport- och fritidsutrustning från allmänheten och lånar ut den gratis. RF-SISU Småland stödjer kommuner som planerar att starta eller driver en Fritidsbank.

Fritidsbanken är som ett bibliotek fast med sport- och fritidsprylar. Här kan man låna utrustning för en aktiv fritid, som t.ex. skidor, skridskor, inlines, flytvästar, snowboards och mycket mer. Utlåningstiden är 14 dagar. De flesta artiklarna är skänkta. Barn växer ur sin utrustning och de vuxna tröttnar, människor blir väldigt glada när de kan skänka sakerna vidare. Det är bättre att låna skridskor de gånger du behöver, då sparar du både på miljön och din egen plånbok. Verksamheten startade i Deje, Forshaga kommun, i Värmland 2013 och finns idag på 60 platser runtom i landet.

Riksidrottsförbundet inledde under 2016 ett samarbete med Fritidsbanken för att utveckla verksamheten, skapa ett långsiktigt lokalt engagemang och möjliggöra för fler att börja idrotta. RF-SISU Småland arbetar med att stödja kommuner som planerar att starta och/eller driver en Fritidsbank. Det kan du läsa om i denna artikel.

Kontakta idrottskonsulenten i din kommun för mer information

Vilka som driver den lokala Fritidsbanken varierar och bygger på lokala förutsättningar, men det fungerar oftast som bäst när det finns en bred uppslutning från hela samhället inklusive idrottsföreningar, kyrka, hjälporganisationer och andra civilsamhällesaktörer ihop med kommunen.

Vem får låna på Fritidsbanken?

Fritidsbankens värdegrund säger att ALLA får låna, ALLT är gratis och miljön står i fokus genom ett smart återbruk.  Det kostar inget att att låna, det finns ingen deponeringsavgift och heller ingen förseningsavgift. Går något sönder syns det att man har haft kul! Inga böter eller ersättningskrav med andra ord.

Hitta din närmaste Fritidsbank

På Fritidsbankens hemsida kan du läsa mer om organisationen och hitta en Fritidsbank nära dig.

Besök Fritidsbankens hemsida