Idrottens dag – stå upp för barns rätt till idrott och hälsa!

Fredagen den 30 september 2022 arrangerar Riksidrottsförbundet Idrottens dag i skolor över hela Sverige. Det är en del av European School Sports Day, som genomförs tillsammans med skolbarn över hela Europa, och EU:s satsning European Week of Sport.

Idrottens dag ska inspirera till rörelse och lyfta upp frågan om fysisk aktivitet på agendan. Därför vill vi att så många barn som möjligt, under samma dag, ska delta i minst 120 minuters fysisk aktivitet. I Småland medverkar 70 skolor från över 20 kommuner.

Tillsammans står vi upp för alla barns rätt till idrott och hälsa! Det är en kul möjlighet att tillsammans med skolor över hela Europa visa att ni uppmuntrar till lek, rörelse och idrott samt alla positiva effekter det för med sig på både skolresultat och hälsa.

Information och anmälan till Idrottens dag 2022

Anmäl er skola här om ni vill delta på Idrottens dag och erbjuda och inspirera elever att delta i minst 120 minuters fysisk aktivitet under fredagen 30/9 2022. Sista anmälningsdag är 5 juni.

Även i år innebär Idrottens dag att skolan arrangerar 120 minuter rörelse under skoldagen och gärna med föreningssamverkan.

All typ av förenings- och skolsamverkan måste alltid godkännas av RF-SISU Småland innan samverkan påbörjas för att vi ska kunna stötta föreningen. Vi har ett regelverk som vi följer som bland annat innebär att vi kontrollerar att föreningen är RF-ansluten, att skolan tar del av Rörelsesatsning i skolan och att upplägget följer våra riktlinjer.

Skolor i Småland som medverkar på Idrottens dag 2022

För skolor

Vill ni visa att er skola sätter idrott och rörelse i fokus och står upp för alla barns rätt till idrott och hälsa? Vi låter de skolor som är med i vår Rörelsesatsning i skolan arrangera sin egen Idrottens dag. Kontakta Cecilia Wilhelmsson som är samordnaren för Rörelsesatsningen i skolan på RF-SISU Småland för att sätta i gång att planera! Här kan du hitta idrottsföreningar i Småland.

För idrottsföreningar

RF har arrangerat Idrottens dag runt om i Sverige sedan 2017. Det har gjorts både genom publika evenemang och evenemang för skolan. I skolan kan ni nå alla barn, även de som idag inte hittat till idrotten. Ta chansen att representera idrottsrörelsen och bidra med rörelseglädje och kunskap om er idrott och de möjligheter som finns i er förening.

För föräldrar och vårdnadshavare

Forskning visar att barn som rör på sig presterar bättre i skolan. I skolor som jobbar med mer rörelse under skoldagen har man märkt att det blir färre bråk, bättre trivsel och större gemenskap.

Du som förälder kan hjälpa ditt barn genom att berätta hur viktigt det är att röra sig mer varje dag. Några enkla tips är att ta trapporna istället för hissen, gå eller cykla till skolan eller kliva av bussen en hållplats tidigare. Du kan uppmuntra ditt barn till rörelse, eller ta kontakt med en idrottsförening. Varför inte ta promenader tillsammans med ditt barn? Då kommer du själv uppleva de goda effekterna av rörelse.

Läs mer om projektet Rörelsesatsning i skolan.

Idrottens dag genomförs med stöd av: