Towe Lindqwister står i ridhjälm bredvid en häst. 

Växjö Ridklubb har satsat digitalt

När coronapandemin slog till valde Växjö Ridklubb att lägga fokus på teorikurser.
Med hjälp av projektstöd från RF-SISU Småland utbildar nu klubben sina medlemmar digitalt.

Sidan uppdaterades: 2 januari 2023

owe Lindqwister, ordförande i Växjö Ridklubb, förklarar att 2020 har varit ett tufft år, precis som för många andra föreningar.
– Till skillnad från många andra idrotter har vi dock varit ganska förskonade eftersom det mesta i vår verksamhet sker utomhus, säger hon.
– Men eftersom det framför allt har funnits risk för att det skulle bli trångt i stallet har vi varit tvungna att tänka om.

Svenska Ridsportsförbundet har stått för teoretiskt material och med stöd från RF-SISU Småland har Växjö Ridklubb kunnat ge två olika digitala utbildningar till sina medlemmar.
”Ryttarutveckling 1” riktar sig till ryttare från tonåren och uppåt medan ”Vi i stallet” är till för ryttare upp till tolv år.
– En del är att gå igenom de ridtekniska sakerna, men ryttarna får också en helhetssyn av hur hästen fungerar, hur den till exempel ska skötas ihop med all utrustning, säger Towe Lindqwister, som också förklarar att föreningen kommer att fortsätta använda de digitala utbildningspaketen även efter coronapandemin.
– Vi måste försöka att inte fastna i det sorgliga utan göra vad vi kan för driva verksamheten framåt.

Vad har varit mest positivt med det digitala upplägget?
– Att eleverna verkligen kan grotta ner sig och fördjupa sig i det man är intresserad av. Det är två omfattande paket som man har nytta av under lång tid, säger Towe Lindqwister.

Går det att utveckla den digitala satsningen på något sätt?
– Nu blir det mycket teori på egen hand, men det vore spännande att få till något gemensamt - till exempel över Teams eller Zoom där kanske en ridlärare kan ge direkt feedback.

Bild: Towe Lindqwister, ordförande i Växjö Ridklubb

Sidan publicerades: 20 december 2020