Hem / Våra nyheter / Tvingas säga nej till medlemmar på grund av för trånga lokaler

Älmhults judoklubb tvingas säga nej till nya medlemmar

Tillgången till idrottsanläggningar har länge varit och är fortsatt ett problem för idrotten i Sverige. Älmhults judoklubb är en av de föreningar som tvingas tacka nej till nya medlemmar eftersom de vuxit ur sin lokal sedan flera år tillbaka.

RF-SISU Småland har under hösten träffat olika föreningar i Småland och pratat med dem om deras anläggningsbehov. Som företrädare för idrottsrörelsen på regional och lokal nivå driver RF-SISU Småland politiska frågor av betydelse för idrotten. En av frågorna handlar om tillgången till bra idrottsanläggningar och idrottsmiljöer för föreningar att bedriva verksamheter på.

Förra veckan berättade vi om Gislaved Westbo musikkår med drill som behöver pendla mellan olika orter och lokaler i kommunen för att kunna träna. I dag handlar det om Älmhults judoklubb som till skillnad från musikkåren har en egen lokal – men den är för liten.

Vi träffar Elisabeth Haider, tränare och styrelsemedlem i Älmhults judoklubb sedan ett par år tillbaka. Vi ses i deras träningslokal som ligger i källaren på Haganässkolan i Älmhult. Här har föreningen hållit till i ungefär 50 år.

– Judoklubben har varit i samma lokal sedan 70-talet och det har inte hänt någonting alls i renoveringsväg, berättar Elisabeth.

Foto: Älmhults judoklubb håller till i en källarlokal på Haganässkolan i Älmhult. 

Älmhults judoklubb hyr källarlokalen som ägs av kommunen. Mitt i lokalen står en pelare som håller upp taket och på sidan är det ett smalt utrymme där föräldrar kan sitta och titta på träningen. Det märks att lokalen är gammal, i taket behöver lysrör bytas ut och väggarna börjar bli slitna. Rummet bredvid, där de planerar träningar och förvarar material, behöver även den en uppfräschning. Föreningen har ett bra hyresavtal med kommunen men problemet är att de vuxit ur lokalen sedan flera år tillbaka.  

– Vi har tillgång till den här lokalen sju dagar i veckan vilket är fantastiskt, men tyvärr är den för liten för att utöka våra träningsgrupper med fler medlemmar. Vi får inte plats helt enkelt.

I Älmhult anordnar kommunen tillsammans med ett tjugotal föreningar varje år idrottsskolan. Idrottsskolan som startar i september och pågår till maj välkomnar barn och unga som vill testa på olika idrotter. Älmhults judoklubb är en av de föreningar som är med och Elisabeth berättar att intresset för judoklubben alltid är stort efter avslutad idrottsskola.

– Efter idrottsskolan har vi alltid flera barn och unga som vill börja i judo. Tyvärr måste de ställa sig i kö eftersom vi inte kan ta emot fler medlemmar i den lokal vi har. Ibland kan de få vänta länge och då tappar de intresse längs vägen och väljer i stället andra idrotter, vilket är jättesynd för båda parter.  

Foto: Föreningen lockar många nya medlemmar genom idrottsskolan, men tyvärr tvingas de ställa barnen i kö på grund av platsbrist. 

Idag har Älmhult judoklubb runt 75 medlemmar i klubben, men med en större lokal hade de kunnat ta in de som står i kö och därmed utöka verksamheten. Elisabeth berättar att det finns tillgång till flera inomhushallar i Älmhult, men inte någon som passar för kampsport.

– Det enda vi behöver är en större lokal med plats för mattor och ett förvaringsutrymme, men i dagsläget finns det inte tillgång till några tomma lokaler alls. Vi kan tyvärr inte bedriva vår verksamhet i en vanlig inomhushall eftersom vi tränar på tjocka mattor som inte går att flytta runt hur som helst. 

Foto: Elisabeth Haider önskar större lokal så de kan ta in fler medlemmar. 

Eftersom det i dagsläget inte finns tillgång till någon ledig lokal har Älmhults judoklubb börjat fundera på andra lösningar. En idé som dykt upp senaste åren är ett samarbete med en annan kampsportsförening i kommunen, nämligen Älmhults Kung-fu klubb. Föreningen håller till i Gemös gymnastiksal och har gjort det i nästan 25 år. De står inför liknande anläggningsproblem som judoklubben och hade behövt bygga ut eller byta lokal för att utveckla deras verksamhet. I dagsläget har de runt 200 kvadratmeter lokalyta, men hade mått bra av att utöka den med minst 100 till. Ordföranden Hans Fernegård berättar att de under lång tid pratat om en egen lokal. 

– Vi har det lite trångbott främst vad gäller material och har pratat i kanske 10–15 år om att ha en egen lokal. Har man en egen lokal kan man utveckla verksamheten mer och behöver till exempel inte ta fram och plocka undan material inför varje träning.  

Med en egen lokal öppnar han även upp för ett samarbete med Älmhults judoklubb, och även andra kampsportföreningar, i framtiden.

- En större lokal gjord för kampsport vore såklart det bästa. Då hade vi kunnat samarbeta mellan klubbarna och samsas om tiderna. Det tror jag skulle fungera bra och då skulle lokalen dessutom utnyttjas maximalt. 

Tillgång till lokaler och anläggningar är en förutsättning för att kunna behålla och rekrytera medlemmar. Läs gärna artikeln om anläggningsfrågan hos Gislaved Westbo musikkår med drill.