Hem / Våra nyheter / Nyhetslista / Skärpta allmänna råd förlängs i hela Småland

Skärpta allmänna råd förlängs i hela Småland

Med anledning av den höga smittspridningen av covid-19 har Folkhälsomyndigheten beslutat att alla de allmänna råd som nu finns i Sverige förlängs till den 13 december.

Det är många turer kring förbud och allmänna råd från myndigheterna. För Smålands tre län har dessa dessutom gällt för olika tidsperioder.

- Med gott stöd från Riksidrottsförbundet försöker vi på RF-SISU Småland navigera rätt i den svåra terrängen, och förmedla en så korrekt bild som möjligt, säger distriktsidrottschef Rickard Strandberg.

I fredags (20/11) beslutade regeringen om förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än åtta deltagare. Idag (24/11) har Folkhälsomyndigheten, i samråd med regionernas smittskyddsläkare, beslutat att förlänga de lokala allmänna råden fram till den 13 december.

För idrotten i Smålands tre län betyder det följande:

✔️Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.

✔️Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.

✔️Om möjligt undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge.

Regeringens beslut innebär att allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än åtta deltagare är förbjudna enligt lag – det är alltså inte enbart ett allmänt råd att de bör undvikas. Förbudet är en skärpning av den tidigare maxgränsen på 50 deltagare och gäller från den 24 november.

Idrottsträning för föreningens medlemmar är inte en allmän sammankomst eller en offentlig tillställning och omfattas därför inte av regeringens beslut. Träningar kan däremot helt eller delvis begränsas av Folkhälsomyndighetens allmänna råd, nationella eller lokala. Viket de i det här fallet gör (se ovan).

En idrottstävling är som utgångpunkt en offentlig tillställning och får därmed inte samla fler än åtta deltagare. Men här krävs en något längre förklaring för att förstå hela bilden. Läs mer på Riksidrottsförbundets hemsida.

- Smittläget är mycket allvarligt och vi behöver alla göra det vi kan för att förhindra smittspridning. De närmaste veckorna kommer att påverka det vi gör lång tid framöver, fortsätter Rickard Strandberg.

- Idrottsföreningarna ska i första hand vända sig till sitt specialförbund (SF) eller specialidrottsdistriktsförbund (SDF) för att få specifika råd kopplat till sin idrott.